У її підготовці взяли також участь працівники міської ради та представники громад. Це перший документ, завдяки якому місто на кордоні — до Європейського Союзу тут лише три кілометри — отримало бачення перспектив розвитку.

Це унікальний населений пункт, розташований на території міжнародного біосферного резервату «Розточчя» і на державному рівні визнаний історичним містом України. Перед початком розробки стратегії у Раві-Руській провели опитування населення щодо їхнього бачення проблем та розвитку міста на майбутні роки. На основі вивчення громадської думки ГО «Інститут транскордонного співробітництва та європейської інтеграції» запропонувало розвивати старовинне прикордонне місто як історико-культурний та природно-рекреаційний заповідник.

Рава-Руська має стати комфортною для мешканців, туристів і гостей, а також для транзитного транспорту. Для цього потрібно впровадити низку пріоритетних рішень, які стосуються поліпшення комфорту, оновлення господарського комплексу, якості життя та зміни структури управління із врахуванням створення об’єднаних територіальних громад.

Міський голова Микола Зінько вважає, що стратегія розвитку Рави-Руської стане основою для тривалого планування та щорічних програм економічного та соціального розвитку.