Народний депутат Ірина Фріз (на знімку) («Європейська солідарність») звернулася до Міністерства оборони України з депутатським запитом, в якому просила роз’яснити ситуацію зі змінами в Класифікаторі бойових втрат. Відповідний запит було оголошено на пленарному засіданні ще шостого грудня 2019 року, а відповідь надійшла лише нині. «Міністерству знадобився місяць для надання відповіді на запит, що вдвічі перевищує строк, передбачений ч. 5 ст. 15 Закону України «Про статус народного депутата України», — наголосила Ірина Фріз.

Звернення до міністра оборони Андрія Загороднюка було ініційоване Іриною Фріз після низки критичних публікацій у ЗМІ про те, що Генштаб ЗСУ затвердив новий Класифікатор втрат особового складу Збройних Сил, за яким акубаротравми, струси та забої головного мозку, внутрішніх органів не є видами бойових поранень і віднесені до категорії «інші». Це, наголошує депутат, дасть змогу владі статистично зменшувати на 25—30 відсотків кількість бойових втрат саме за рахунок штучної підміни категорії поранень. «Наприклад, із чотирьох поранених один військовослужбовець має тяжку контузію з можливим розривом барабанних перетинок та струсом головного мозку. Відповідно до нового класифікатора, воїн не віднесений до поранених під час бойових дій, а класифікується як легко травмований», — ідеться в запиті. Водночас у документі за-значається, що «на офіційному сайті Міноборони критична інформація ЗМІ спростовується і наголошується, що Медична служба Збройних Сил України у своїй повсякденній діяльності користується Військовим стандартом 01.305.003 (Видання 1, медичне забезпечення) «Класифікація бойових уражень, небойових травм та захворювань у Збройних Силах України» та «Тимчасовою інструкцією з кодифікації бойових уражень, небойових травм та захворювань у ЗСУ» і, «відповідно до наведених документів, ушкодження вуха внаслідок контузії, акубаротравма відноситься до коду 1130 (бойові ураження)».

«В умовах тривалої шестирічної боротьби зі збройною агресією РФ та з огляду на надзвичайно велику кількість людських втрат, така ситуація потребує негайного роз’яснення та детальної аргументації з боку Міноборони», — переконана народний депутат.

Утім, відповідь міністерства, написала Ірина Фріз на своїй сторінці у Фейсбуці, — це хроніка цинізму.

«Міністерством цілковито проігноровано прохання надати для порівняння попередню та оновлену редакції класифікатора. Жодного посилання в аргументації на конкретні пункти, частини наданих додатків. Роз’яснення щодо відмінностей нової та старої редакції взагалі максимально вичерпне: «відмінності відсутні». Водночас мотивацією нововведень заявлено приведення національного класифікатора до «стандартів НАТО». Про які стандарти йдеться? Отримана відповідь більше нагадує цинічну відписку», — обурена депутат і переконана, що чинні можновладці мають нести відповідальність за свої дії та навчитися їх аргументувати, адже кожен крок, зроблений «у межах їхньої компетенції» на займаній посаді, — це зміни в житті мільйонів українців. Й інколи ці зміни є для багатьох фатальними.