На знімку: лікарська амбулаторія у селі Рокитне.

Поліське село Рокитне Рокитнівського району Рівненщини має таку ж назву, як і райцентр. Населені пункти розділяють лише таблички з назвами. Багато людей працюють у селищі: хто на Рокитнівському склозаводі, хто у держлісгоспі чи сфері обслуговування.

У самому ж селі Рокитне, яке є центром Рокитнівської сільради і до якої ще входять села Лісове, Осницьк, Старики, працюють дрібні підприємці (120 чоловік), Рокитнівський спецкар’єр і Рокитнівське лісництво. А ось фермерів тут немає. У сільраді пояснили: хто забрав паї, обробляє їх для своїх потреб, але є й такі, що вже заросли бур’янами. Люди не хочуть, а дехто вже й не має сил і чим обробляти землю, яка не така родюча, як, скажімо, на півдні Рівненщини. Молодь хоче одразу мати високі заробітки, а із землі не розбагатієш, тому виїздять на заробітки за кордон — у ту ж Польщу. Щоправда, останнім часом у селі з’явилася одна з агрофірм, яка виявила бажання взяти в оренду частину паїв.

Рокитнівській громаді пощастило у тому, що вона в особі сільського голови Петра Гончара має хорошого господаря (обирають люди його з 1982 року). Тож за 2019 рік дохідна частина бюджету сільської ради (загальний і спеціальний фонди) становила 6 841 157 гривень — виконана на 125,5 відсотка. Основні доходи сільського бюджету — рентна плата за використання природних ресурсів, податок на майно, земельний та єдиний податки.

Та навіть за скромних фінансових можливостей розв’язуються проблеми сіл. Так, усі чотири села мають генеральні плани, затверджені межі населених пунктів. Торік виконали поточні ремонти вулиць у селах на 880 тисяч гривень, капітальний ремонт вулиць Васильківська у селі Рокитне (379 тисяч гривень) і Соборна в Осницьку (за 462 тисячі гривень субвенції державного бюджету), а також встановлено два дитячі майданчики у цих селах.

— Люди будуються, по всіх селах протягом останніх років виділено майже двісті ділянок під забудову, — розповідає заступник Рокитнівського сільського голови Микола Богданець. — У селі Рокитне з’явилися нові житлові масиви «Шкільне», «Василика», «Біля лісництва». Але виникла проблема — їхня електрифікація. До 2015 року діяла обласна програма електрифікації, за якою 40 відсотків робіт з електрифікації оплачували забудовники, по 20 — сільські, районні та обласний бюджети. Нині розв’язуємо проблему електрифікації нових вулиць самотужки. Скажімо, ще у 2016-му виготовили проектно-кошторисну документацію на електрифікацію масиву «Шкільне», вартість будівельних робіт за якою становила два мільйони гривень. Проект застарів, бо ціни змінилися. І все ж таки за переоцінкою частини того проекту сільрада у 2019 році за кошти сільського бюджету — 368 тисяч гривень — побудувала високовольтну лінію 10 кВт. Ще планує сільрада допомогти з придбанням двох трансформаторних підстанцій для цього масиву, а потім напряму з «Рівнеобленерго» та забудовниками працювати в питаннях електрифікації.

Проблема з проблем у селі Рокитне — школа. Вона тісна. 795 дітей шкільного віку навчаються у дві зміни. І це при тому, що частина дітей змушена піти на навчання у школу №3 та гімназію у райцентр Рокитне, що не дуже зручно. Свого часу батьки не пускали дітей на першовересень у школу, намагаючись у такий спосіб привернути увагу обласної влади, але поки що проблема не розв’язана. Проектно-кошторисна документація на нову школу виготовлена ще 2015 року, вона застаріла, тож для переоцінки проектно-кошторисної документації по проекту «Будівництво навчального корпусу та їдальні Рокитнівської НВК «Школа І-ІІІ ступенів-ліцей» в селі Рокитне Рокитнівська сільрада виділила майже 600 тисяч гривень. Школа потрібна, бо по сільраді щороку народжується приблизно сто малюків, вони підростуть, і їм потрібно буде десь учитися. Назріла потреба у будівництві дитсадків у селах Рокитне та Осницьк. Щоправда, у Рокитному є дитсадок «Золотий ключик», але він не покриває потребу в місцях для дітей — є черга.

Як розповіли мешканці села Рокитне, протягом восьми років для них проводиться безплатне вивезення сміття — витрати покриває сільська рада. Хоч якась пільга для мешканців чорнобильського села, сумно жартують. Щоправда, кажуть у сільраді, назріла потреба придбати спецавтомобіль для його вивезення, а таких коштів — 1,5-2 мільйони гривень — сільський бюджет не потягне, тому потрібна допомога держави. Потребує реконструкції та розширення сміттєзвалище, яке розташоване на території сільської ради біля села Лісове.

— Багато людей перебувають за межею бідності. Тож в екстрених випадках звертаються у сільраду по допомогу, — розповідає Микола Богданець. — Торік надано 192,2 тисячі гривень матеріальної допомоги жителям сільської ради на лікування та поліпшення матеріального стану.

У Рокитнівській сільській раді чітко окреслили плани на майбутнє. Серед них, крім уже названих, — продовження електрифікації новозабудованих житлових масивів, вуличне освітлення, ремонт доріг, благоустрій території навколо Будинку культури та утеплення фасаду дитсадка «Золотий ключик» у селі Рокитне, капітальний ремонт ФАПу в селі Лісове тощо.

Ось такими проблемами живе звичайне поліське, обпалене Чорнобилем, село.

Фото надано сільрадою.