«Зростання заробітної плати високими темпами відбувається вже четвертий рік поспіль... Цього року (2019. Ред.) за перші 11 місяців заробітна плата в реальному вимірі була на 9,6% вищою, ніж у аналогічному періоді минулого року. Фактично, купівельна спроможність середньої заробітної плати вже суттєво перевищила докризовий рівень 2013-го... з урахуванням високої ділової активності та попиту на ринку праці очікуємо, що темпи зростання реальної заробітної плати і в наступному році залишатимуться високими — приблизно 10%».

Найбільше, на думку Милованова, виграють ті, хто мають кваліфікації, потрібні для галузей, в яких відбуваються інвестиції. Також, за його словами, це зменшуватиме міграцію робітників за кордон, а в певних галузях та певних регіонах, де є найбільший попит на робітників,  люди повертатимуться.

А  от у дослідників Українського центру економічних і політичних досліджень імені О. Разумкова — провідного недержавного аналітичного центру України, що досліджує державну політику, зовсім інше бачення.

«Значення Індексу економічної спроможності населення в грудні минулого року — за даними станом на кінець листопада 2019 року — становило 96, що є найнижчим показником року за винятком зимових місяців», — переконують дослідники.

І додають, що такий результат був очікуваним, зважаючи на негативну динаміку погіршення рівня, започатковану із серпня 2019 року.

Серед складових погіршення останнього періоду вказують:

— гальмування підвищення (увага!) середніх зарплат — із серпня по листопад середня номінальна зарплата не зросла: у вересні — 10 687 грн, у листопаді — 10 679 грн (тут і далі використано офіційні дані, подані на сайтах Держстату і НБУ). Реальна середня зарплата, зважаючи на прискорення інфляції в осінні місяці, навіть зменшилася приблизно 
на 1%;

— зростання заборгованості з виплати заробітної плати — на кінець липня заборгованість становила 2,7 млрд грн, а в жовтні-листопаді сягнула 3,2—3,4 млрд грн.

Незадовільними, на думку дослідників, залишаються показники, пов’язані з кредитуванням населення. Погіршення розрахунків у житлово-комунальній сфері внаслідок збереження високих тарифів і вказаної консервації зарплат — місячний рівень покриття оплатою нарахованих сум за житлово-комунальні послуги в листопаді впав нижче 50% — не додає оптимізму...

І  насамкінець. Нещодавня обіцянка влади про істотне підвищення пенсій для людей, старших за 80 років, уже в цьому році на 400—1100 гривень кожному поки що залишається обіцянкою. А ті додаткові 17—19 гривень найобділенішим, що мають мінімалку, стали можливими внаслідок підвищення прожиткового мінімуму...

Підсумовував Віктор БОНДАР.