Ярослав Железняк, Юлія Тимошенко, Олександр Корнієнко, Дмитро Кулеба, Руслан Стефанчук.

 


Юрій Бойко, Ірина Геращенко, Тарас Батенко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут

Погоджувальна рада

На початку першої в новому році Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков висловив сподівання, що робота парламенту в 2020 році буде продуктивною, і вищий законодавчий орган держави зможе зберегти ефективний темп. 

Нинішнього тижня — 14-17 січня — Верховна Рада України працюватиме у пленарному, а відтак — насиченому режимі. Це буде останній пленарний тиждень другої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання. А наступна, третя сесія, розпочнеться, згідно з Конституцією, у перший вівторок лютого — 4 лютого.

Трагедія світового масштабу

На початку Погоджувальної ради глава парламенту Дмитро Разумков доручив парламентському Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки невідкладно провести спеціальне засідання та підготувати проект постанови Верховної Ради щодо розслідування авіакатастрофи в Ірані, щоб розглянути постанову в сесійній залі вже у вівторок, 14 січня.

«Це трагедія світового масштабу, трагедія для нашої держави, трагедія для української авіації», — сказав Дмитро Разумков. Депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих в авіатрощі.

Від імені Верховної Ради, народних депутатів і себе особисто глава парламенту висловив слова щирого співчуття рідним та близьким загиблих, повідомивши, що надходить багато співчуттів від іноземних держав.

«Треба довести розслідування справи до кінця, щоб винні понесли покарання, щоб більше такі трагедії не повторювалися», — наголосив Дмитро Разумков.

Законодавчі плани 

Голова Верховної Ради поінформував про необхідність завершення процесу приведення у відповідність до Конституції України 13 законів, які було змінено Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення їх у відповідність до Конституції України» від 7 жовтня 2010 року, однак згодом визнано Конституційним Судом неконституційним. Дмитро Разумков звернувся до керівників комітетів із проханням внести відповідні пропозиції і упродовж двох тижнів напрацювати відповідний проект закону.

«Це питання знаходиться у підвішеному стані протягом кількох років. Я думаю, що є час і є політична воля у Верховній Раді України вирішити це питання», — зауважив Голова Верховної Ради.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук поінформував, що вже формується План законодавчих робіт на нову, третю сесію Верховної Ради дев’ятого скликання, запевнивши, що пропозиції депутатських фракцій і груп будуть узагальнені Регламентним комітетом. Як представник Президента України у Верховній Раді, Руслан Стефанчук повідомив, що глава держави визначив як невідкладні для розгляду парламентом законопроекти про внесення змін до Конституції щодо децентралізації (№ 2598), і два проекти конституційних змін, які вже повернулися до парламенту з позитивним висновком Конституційного Суду — щодо скасування адвокатської монополії (№ 1013) та про внесення змін до статті 85 Конституції України (щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради) —      № 1028. Це також обидві президентські законодавчі ініціативи.

Окрім того, за словами Р. Стефанчука, на розгляд парламенту нинішнього пленарного тижня буде винесено великий блок питань щодо соціального забезпечення військовослужбовців, змін до Держбюджету-2020 щодо запуску обіцяної Президентом програми кредитування для підприємців, які повертаються в Україну розпочати власний бізнес. А також великий блок законів щодо захисту інтелектуальної власності, зокрема, щодо створення національного органу з питань інтелектуальної власності, зміни до Регламенту Верховної Ради. Руслан Стефанчук закликав депутатські фракції активно долучитися до опрацювання регламентних змін.

Зміни до Конституції щодо децентралізації потрібні до місцевих виборів

Нова редакція змін до Конституції України в частині децентралізації враховує рекомендації профільних комітетів парламенту та юристів. Тож може бути направлена на висновок Конституційного Суду, заявив перший заступник голови парламентської фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко. Він нагадав, що проект № 2598 — це вже друга редакція, адже наприкінці грудня Президент відкликав і вніс нову редакцію, і вона враховує багато тих моментів, про які говорили і члени профільних комітетів.

«І там є тепер і Київ, і Севастополь, і прибрано речі, які турбували юристів, — заявив Корнієнко. — Тому не бачимо підстав не підтримувати направлення до Конституційного Суду цього проекту».

О. Корнієнко наголосив на потребі внести зміни до Конституції в частині децентралізації до проведення місцевих виборів. «Ми продовжуємо наполягати на тому, що децентралізація — це дуже важлива складова реформ, — сказав перший заступник голови фракції «Слуга народу». — І необхідно її завершувати, і треба, щоб місцеві вибори цього року, які мають відбутися в жовтні, відбувалися вже в оновленому територіально-адміністративному устрої країни, в громадах, можливо, в округах, якщо Верховна Рада визначить таку необхідність, і, звісно, в областях».

Запитань більше, ніж відповідей

Співголова депутатської фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко наголосив, що важливо долучити до розслідування трагедії міжнародних експертів та організацій. На думку політика, також потребує залучення міжнародних фахівців розслідування справ про розстріли на Майдані та загибель людей в Одеському будинку профспілок. Фракція наполягатиме на тому, що потрібно забезпечити міжнародний контроль, і люди дізналися замовників цих злочинів, а винні були покарані. Бойко також закликав парламент цьогоріч прийняти законопроекти, які стануть складовою частиною досягнення миру в країні. А закони про ринок землі, зміни до Конституції щодо децентралізації, на думку «ОПЗЖ», повинні прийматися виключно через всеукраїнський референдум. Фракція «ОПЗЖ» наполягає на розгляді та ухваленні нового закону про референдуми.

Виникає багато запитань до дій української влади після авіакатастрофи в Ірані, зокрема, чому одразу виключали версію теракту, заявила співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко. Політик припустила, що Росія також може бути причетна до цього страшного теракту. «Має бути міжнародна реакція, українська влада має вимагати проведення засідання Ради Безпеки ООН щодо авіакатастрофи та постачання Ірану ракетного озброєння, визнання провини Ірану, підготовки Україною позову щодо виплати компенсацій родинам загиблих», — вважає парламентарка.

Трагедія зі збиттям українського літака свідчить про те, що у світі людське життя знецінено до нуля, вважає лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. «І чіткі професійні дії України набувають особливої ваги, — переконана вона. — Україна має сконсолідувати всі сили, щоб винні понесли покарання, а родини загиблих отримали належну увагу і компенсацію». «Батьківщина» критично виступає проти запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення. Хоча парламент у новому році продовжить роботу над доопрацюванням цього законопроекту до другого читання.

Про потребу масштабного міжнародного розслідування і добитися від Ірану максимального відшкодування за збиття українського літака говорив і співголова ДГ «За майбутнє» Тарас Батенко. Щодо ринку землі депутат наголосив, що під час доопрацювання законопроекту № 2178-10 «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» необхідно досягти консенсусу між усіма політичними силами у парламенті.

Співголова фракції «Голос» Ярослав Железняк запропонував запросити на засідання профільних парламентських комітетів представників силових та правоохоронних органів для інформування, як відреагували та діяли після повідомлення про авіатрощу в Ірані. Я. Железняк також відзначив, що у депутатів є багато запитань до правоохоронних відомств і щодо розслідування резонансних справ, зокрема, справ Майдану, вбивства Шеремета, потрапляння на територію України сепаратистів.

Дірка у бюджеті й кишенях

Сергій Шахов (ДГ «Довіра») заявив, що 2020 рік розпочався з величезної діри у бюджеті. «На місцях недоотримують кошти у розмірі 10 мільярдів гривень, не вирішується проблема із виплатою заборгованості зарплати шахтарям, — сказав політик. — 2020 рік починається сьогодні з фактично протертими чоботями, люди виконують роль повітря у кишенях чиновників, а чиновники годуються мільярдами. 175 тисяч робочих місць втрачено в Україні». Депутатська група також зажадала від НКРЕКП надати пояснення парламенту: звідки взялися нові коефіцієнти та надбавки за газ у платіжках, які вже надіслано людям.

На Годину запитань до уряду Погоджувальна рада вирішила запросити міністра закордонних справ України Вадима Пристайка.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба поінформував про законопроекти, на ухвалення яких особливо очікує уряд.

Під час виступів від комітетів, зокрема, голова Комітету з питань молоді та спорту Андрій Кожем’якін (фракція «Батьківщина») звернувся до Кабінету Міністрів з проханням виділити кошти і взяти на контроль фінансування підготовки української збірної команди до Олімпіади-2020.

Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський поінформував, що відповідно до підписаного меморандуму представники всіх фракцій підготували порівняльну таблицю до законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення до другого читання. За його словами, головна дискусія була щодо поправок, які дублюються — а таких поправок 80%.

Довідково

Народні депутати упродовж пленарних засідань парламенту 14—17 січня планують розглянути питання змін до Конституції:

— включення до порядку денного сесії та направлення на висновок до Конституційного Суду України президентського проекту закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади (№ 2598);

— попереднє схвалення змін до Конституції України щодо скасування адвокатської монополії (№ 1013) та про внесення змін до статті 85 Конституції України (щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради) — № 1028, це також обидві президентські законодавчі ініціативи;

— у вівторок, 14 січня, Верховна Рада планує розглянути у другому читанні проекти законів про внесення змін до Держбюджету-2020, про Бюро фінансових розслідувань, зміни до Митного кодексу у зв’язку з проведенням адміністративної реформи, про внесення змін до Закону «Про державну службу» щодо статусу працівників секретаріатів депутатських фракцій і груп у Верховній Раді з пропозиціями Президента;

— у середу, 15 січня, до розгляду парламенту заплановано, зокрема, проекти законів про внесення змін до Регламенту Верховної Ради щодо удосконалення законодавчої процедури та електронної форми законодавчого процесу, про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо створення національного органу з питань інтелектуальної власності, низку законопроектів у другому читанні;

— на четвер, 16 січня, передбачається винести на розгляд сесійної зали проекти законів щодо регулювання містобудівної діяльності, зміни до Бюджетного та Податкового кодексів щодо вдосконалення адміністрування податків, законопроект про фінансовий лізинг, ратифікацію міжнародних угод;

— у п’ятницю, 17 січня, у Верховній Раді відбудеться Година запитань до уряду, на яку запрошено міністра закордонних справ.