На знімку: другий рік поспіль зариблюють Південний Буг у межах Вінниці.

Зариблення річки проводять другий рік поспіль. Стільки само часу триває очищення дна водної артерії двома земснарядами.

Зариблення виконали працівники Держрибагентства у Вінницькій області. Три види риб — білого амура, товстолоба та коропа — випустили в річку в центральній частині міста, поблизу Київського мосту. До багатотонного автомобіля-водовоза приладнали в трьох місцях спеціальні «рукави», кінці яких опустили у воду. Роботу провели в присутності представників обласної та міської влади, екологів, громадських активістів.

— Головна мета зариблення — відновлення у водоймі біоресурсів, тобто популяції риб, їх кількісного та видового складу, — зазначив головний державний інспектор рибоохоронного патруля Вінниччини Олег Шер. — Крім того, кожен з видів риб виконує свої функції. Наприклад, білий амур поїдає водяну рослинність, очищає річку від синьо-зелених водоростей. Рибами-меліораторами називають товстолобів, бо їм властиво фільтрувати воду. Короп є швидкоростучою рибою, яка найактивніше розмножується порівняно з іншими видами.

Головний держрибінспектор стверджує, що біоресурси приживуться в річці майже на сто відсотків. Підставою для такого висновку є якісний біоматеріал. Кожна особина живого «срібла» має вагу 30—35 грамів.

Один мільйон гривень виділено державою на зариблення Південного Бугу в межах Вінниці. Про це повідомив голова облдержадміністрації Владислав Скальський. Така процедура виконується другий рік поспіль.

— Щоб побачити реальні зміни у відновленні екологічного стану головної водної артерії на території нашої області, потрібно працювати впродовж багатьох років, — наголосив В. Скальський. — Миттєво такі зміни не відбуваються. Будемо й надалі продовжувати роботу з відновлення природного стану Південного Бугу.

Вінниця.

Фото із сайту Вінницької облдержадміністрації.