До речі, територія ОТГ у близькому сусідстві з Білоруссю, місцеві мешканці у сезони заготівель грибів та ягід збирають їх навіть у білоруських лісах. Бо люди живуть з лісу та сезонних заробітків. У Старому Селі та селах ОТГ чимало багатодітних сімей (90 відсотків від усіх родин). Тож школа тут велика — у ній навчається 1005 учнів, а загалом по ОТГ — 2200.

— Я хочу ближче, на місці ознайомитися з життям Старосільської ОТГ, її проблемами, а також налагодити ефективну співпрацю між територіальною громадою та районною владою, — сказав Віктор Мініч.

Про все це розмовляли з головою Старосільської ОТГ Михайлом Кузьмичем, який не соромиться говорити про проблеми громади, але разом з тим пропонує власне бачення їх розв’язання. За перший рік роботи єдина поки що на теренах Рокитнівського району об’єднана територіальна громада на базі Старосільської школи відкрила інклюзивно-ресурсний центр, бо інклюзивного навчання потребують 60 дітей. Нині для роботи в ІРЦ шукають логопеда, реабілітолога, дефектолога та практичного психолога.

Запрацював тут із травня минулого року і комунальний заклад «Благоустрій», з червня — поліцейська станція. А тепер проводяться роботи з облаштування сучасного центру з надання адміністративних послуг (ЦНАП) у приміщенні Старосільського будинку культури, який теж ремонтують. ЦНАП, готовність якого оглянули обидва керівники (на знімку: ліворуч — Віктор Мініч, праворуч Михайло Кузьмич), планують відкрити вже у березні, відтак відпаде потреба мешканцям громади їздити за послугами у райцентр Рокитне. Буде створено чотири робочі місця ЦНАПу у Старому Селі та по одному — у селах Вежиця і Дроздинь.

Голова ОТГ Михайло Кузьмич детально ознайомив голову Рокитнівської РДА Віктора Мініча із соціальними об’єктами Старого Села, разом з тим розповідаючи про плани їхнього розвитку. Так, у Старосільській школі планується добудова двох навчальних корпусів (спортзалу та їдальні).

На території ОТГ створено Центр первинної медичної допомоги на базі амбулаторії Старого Села. Кваліфіковану допомогу жителям надають чотири лікарі. В амбулаторії діє денний стаціонар на 10 ліжок. Центр ПМД забезпечений сучасним автомобілем екстреної допомоги. Про проблеми обидва керівники розмовляли з медиками.

Є у Старому Селі і своє пожежне депо, яке утримує ОТГ. Тут дві пожежні машини та три водії-пожежники. Депо конче необхідне, оскільки центр ОТГ на 72 кілометри віддалений від селища Рокитне, тому на випадок пожежі сюди довго їхати з райцентру. Ці автомобілі придбали власним коштом і подарували ОТГ мешканці громади.

Лише за один рік роботи ОТГ облаштовано тротуари, парковки для автомобілів у Старому Селі та Дроздині; проведено капітальні ремонти та побудовано нові автобусні зупинки у чотирьох селах; проведено три кілометри вуличного освітлення; прокладено білощебеневі дороги на двох нових вулицях у Старому Селі та Дроздині; зроблено реконструкцію колишнього приміщення сільради під навчальний корпус місцевої школи у селі Вежиця; перекрито дахи шкіл у Переходичах і Старому Селі; замінено на енергоефективні вікна і двері у клубі Дроздиня та Будинку культури у Старому Селі, а також у Старосільській лікарській амбулаторії; облаштовано внутрішні вбиральні у чотирьох навчальних закладах ОТГ; придбано і встановлено дитячі та спортивні майданчики у всіх населених пунктах громади...

Підбиваючи почуте і побачене у Старому Селі, голова Рокитнівської РДА Віктор Мініч зробив висновок, що децентралізація пішла на користь — громада стрімко розвивається: роботу видно, робота триває, і є плани на майбутнє.

Рівне.

Фото Інни ЖУК.