Спільне фото учасників урочистої передачі гуманітарного вантажу від  волонтерських організацій Латвії, Естонії, Швеції та Фінляндії для мешканців Донецької і Луганської областей.

Серед переданих речей - зимовий та літній одяг для дорослих і дітей, взуття, текстильні вироби - штори, ковдри, постільна білизна. Всі ці речі отримають мешканці прифронтових міст і селищ та нужденні.

Окремий вантаж, призначений для комунального некомерційного підприємства «Слов’янська центральна районна лікарня», містить перев’язувальні матеріали (бинти, марлю, вату), медичний одяг та лікувальне приладдя, а також 30 функціональних ліжок, електрокоагулятор, лапароскопічну стійку і засоби для малоінвазивної допомоги, обладнання для стерилізації.

Збір речей першої необхідності та медичного обладнання для відправки на схід України спільно здійснювали неурядові організації, Міністерство оборони, Збройні сили, підприємства та громадяни Латвії і волонтерські організації Естонії, Швеції та Фінляндії. Тепер військовослужбовці Національної гвардії України доправлять допомогу в Слов’янськ до релігійної місії «Ковчег» (одяг, текстиль, взуття), у Новолуганське (одяг, текстиль, взуття) та Миколаївку (медичне обладнання й одяг). Частину гуманітарної допомоги буде передано в Луганську область.

Крім того, в Краматорську відбулася робоча зустріч заступника голови Донецької облдержадміністрації Вадима Філашкіна з делегацією послів країн Балтії та Республіки Польща. Її учасники обговорили важливі питання взаємодії і допомоги.

Відзнакою Президента України «За гуманітарну участь в антитерористичній операції» нагороджений Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс - зав значний особистий внесок у гуманітарне відродження Донецької області.

«Латвія вже шостий рік поспіль надає жителям Донеччини гуманітарну допомогу, - зазначив заступник голови Донецької облдержадміністрації Вадим Філашкін. - З 2014-го по 2019 роки представники Латвійської Республіки доставили мешканцям Донецької і Луганської областей майже 300 тон гуманітарної допомоги. Висловлюю латвійському народу велику вдячність від місцевої влади та мешканців регіону за моральну підтримку і постійне сприяння!»

Юріс Пойканс нагадав, що це не перший його візит на Донбас. «Але цей візит унікальний в тому сенсі, що це спільний візит трьох послів - Естонії, Польщі та Латвії. Сьогодні ми спілкувалися не лише про гуманітарний вантаж, а й також про інші напрями нашої можливої співпраці. Ми підписуємо угоду між містами Салдус та Бахмут. Це дуже важливий політичний крок. Ми тісно співпрацюємо з міською лікарнею Слов'янська, і наш уряд прийняв рішення передати 25 тисяч євро на потреби цієї лікарні», - зауважив посол.

Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Каімо Кууск наголосив на важливості того, щоб Україна була успішною і не залишалася наодинці в боротьбі з агресором. Натомість з українського боку пролунали слова подяки Президенту Естонії Керсті Кальюлайд за її особистий візит на Донеччину в травні 2018 року.

«Для нас надзвичайно важлива підтримка пані Президента, яка одна з небагатьох керівників іноземних держав відвідала лінію дотику, щоб побачити все на власні очі, - сказав Вадим Філашкін. - Також ми щиро вдячні пані Президенту за постійну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України».

Підтримку в обстоюванні незалежності, територіальної цілісності та європейського вибору України підтвердив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкі. «Для Польщі та для інших країн російська агресія порушує ті цінності, інститути демократії, які ми разом будували. І це наша спільна справа - підтримувати Україну зараз», - сказав він.

Фото автора.

На знімках:


Зліва направо: Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс, заступник голови Донецької облдержадміністрації Вадим Філашкін, Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Каімо Кууск, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкі під час передачі гуманітарної допомоги мешканцям Донецької області.


Головний лікар комунального некомерційного підприємства «Слов’янська центральна районна лікарня» Олександр Біланов (перший ліворуч) висловлює вдячність представникам країн - партнерів за допомогу, що надається з 2014 року.


Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс.