У 2019 році на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає у зоні спостереження Рівненської АЕС, уряд спрямував 29,9 млн грн державної субвенції.

Розподіл державної субвенції бюджетам адміністративно-територіальних одиниць зони спостереження Рівненської АЕС був таким: Рівненська область — 6 млн 427,8 тис. грн, Волинська — 2 млн 564,7 тис. грн; Володимирецький район — 9 млн 73,5 тис. грн, Сарненський — 558,8 тис. грн, Костопільський — 141 тис. грн, Маневицький район — 6 млн 712,9 тис. грн, місто Вараш — 4 млн 496,2 тис. грн.

У місті-супутнику Рівненської АЕС ці кошти було використано на закупівлю калію йодиду, капітальний ремонт протирадіаційного укриття та реконструкцію покрівлі, заміну вікон, утеплення зовнішніх стін й опорядження фасаду Вараської ЗОШ № 2. З коштів, спрямованих на соціальний розвиток міста Вараш, понад 280,7 тис. грн не використано та повернуто до держбюджету. Водночас з обласного бюджету було спрямовано 399,5 тис. грн на ремонт сховища та протирадіаційного укриття.

Територіальна громада Володимирецького району спрямувала кошти на будівництво Озерецької школи, капітальний ремонт покрівлі Більськовільського НВК «ЗОШ І—ІІІ ступенів-ДНЗ», поточні ремонти акушерсько-гінекологічного відділення Володимирецької центральної районної лікарні та Дубівського сільського клубу, закупівлю респіраторів та калію йодиду. Понад 22 тис. грн повернуто до держбюджету. З коштів обласної частки субвенції майже 6 млн грн було скеровано на будівництво Озерецької школи та більш як 243 тис. грн використано на поточні ремонти у протирадіаційних укриттях у селі Великий Жолудськ та селищі Володимирець.

У Cарненському районі закуплено респіратори, в селі Велике Вербче проведено капітальний ремонт покрівлі, систем водопостачання та каналізації, приміщення захисної споруди цивільного захисту в ДНЗ «Сонечко» та поточний ремонт вуличного освітлення. У Костопільському районі замінено вікна та облаштовано санвузли у ЗОШ у селі Гута, а також відремонтовано дорожнє покриття в Осовій.

Багато зроблено для розвитку населених пунктів за гроші субвенції за сусідство з РАЕС і в Маневицькому районі Волинської області.

Хоча НАЕК «Енергоатом» у повному обсязі й виконує свої функції з відрахування компенсаційного збору, органи місцевої влади отримують кошти значно менші, ніж встановлено Законом України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку». За останні дев’ять років сума перерахувань компанії до спеціального фонду державного бюджету становила 2 млрд 708 млн грн. Тим часом за цей період органам місцевого самоврядування перераховано лише 1 млрд 66,9 млн грн, що майже вдвічі менше, ніж передбачено чинним законодавством. Причина — ухвалення Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» від 28 грудня 2014 року, яким збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення зон спостереження АЕС було віднесено до доходів загального фонду державного бюджету України без жодної гарантії отримання коштів громадами зон спостереження.

Тож керівник «Енергоатому» Павло Павлишин звернувся до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з проханням підтримати законопроект № 2526 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження)». Він відносить збір на соціально-економічну компенсацію ризику винятково до джерел формування спеціального фонду держбюджету та передбачає спрямування усіх отриманих коштів на субвенцію з держбюджету місцевим бюджетам. Цей законопроект вже підтримали Комітет Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг та Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування.

Юлія КУЛАЄВА, кореспондент прес-центру Рівненської АЕС.