Центр реабілітації бурих ведмедів національного природного парку «Синевир» розташовано у самому серці Карпат. І на досить пристойній висоті. А значить — ці місця завжди вважалися на Верховині холодними й суворими. Тобто саме той клімат, якого й потребують звірі, «одягнені» в теплі шуби. Але, як не дивно, лише невелика частина з них «розслабилася» і поринула в сон.

— Зима — це період, коли всі ведмеді, підкорюючись природному інстинкту, залягають у сплячку. Та заснули лише п’ять із 32 клишоногих, — розповідає фахівець НПП «Синевир» Марія Шетеля. — Аби заснути, бурим ведмедям необхідні два основні чинники: достатній запас жиру та справжні холоди. Синевирські ведмеді вгодовані, адже ще з вересня їм збільшили раціон на третину. Причиною ведмежого безсоння є наразі ще недостатньо низька температура. Справжня зима в нашому гірському регіоні останніми роками триває недовго, тому досі встигли впасти в стан анабіозу — зимовий сон — тільки півдесятка ведмедів.

Ветеринар парку Михайло Маслей, котрий щоденно опікується клишоногими, додає: «Ведмеді з Центру реабілітації все життя прожили в неволі, тому зимовий сон для них — явище невідоме. Повернення природних інстинктів і реабілітація психологічного та фізичного стану ведмедів — одне з основних наших завдань». Минулої зими тут засинала більша частина звірів. Це хороший показник відновлення здоров’я тварин. Тривалість ведмежого сну щороку залежить від температурних коливань узимку. У холодні зими ведмеді міцно спали до весни, а внаслідок потепління навіть у зимові місяці часто прокидалися й виходили з барлогів на деякий час.

До речі, варто зазначити, що Центр реабілітації бурих ведмедів відкрито в грудні 2011 року. Нині тут на площі дванадцять гектарів мешкають 32 клишоногі. Торік розпочалися роботи з розширення території центру ще на шість гектарів.

— Новий вольєр дасть нам змогу прийняти на реабілітацію додатково ще дванадцять бурих ведмедів, — каже директор НПП «Синевир» Микола Дербак. — Крім того, розширення спеціалізованого закладу сприятиме розподілу тварин за певними категоріями. Кошти на спорудження додаткового вольєра виділило профільне міністерство. Загальна кошторисна вартість цього проекту становить 10,8 мільйона гривень.

Отже, у «Синевирі» ведмеді живуть (на знімку), як у санаторії — для них створено належні умови, їх годують, за ними доглядають фахівці-ветеринари. І, що головне, ніхто не загрожує.

Фото Марії ШЕТЕЛІ.