Про перебіг перемовин повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці речниця постпреда України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер. За її словами, українська сторона констатувала: ситуація з безпекою залишається напруженою, всупереч домовленостям лідерів країн «нормандської четвірки», тривають обстріли, є загиблі й поранені українські військові. Саме розв’язання проблем безпеки — головне на порядку денному. Тому Київ вважає за необхідне, щоб СММ ОБСЄ провела повторну верифікацію відведення важких озброєнь і місць їх зберігання.

Також зверталася увага на невиконання пункту 4 Протоколу за підсумками консультацій ТКГ від 1 вересня 2014 року, згідно з яким необхідно забезпечити дієвий моніторинг на російсько-українському кордоні й верифікацію з боку ОБСЄ зі створенням зони безпеки в прикордонних районах України та РФ. Саме тому українська сторона запропонувала створити додаткову робочу підгрупу з питань кордону.

У продовження реалізації домовленостей лідерів країн «нормандської четвірки» у підгрупі з безпеки українська сторона надала свої пропозиції щодо розведення сил і засобів на наступних додаткових трьох ділянках, які було визначено Генштабом ЗСУ, і проінформувала про план заходів щодо гуманітарного розмінування на Донбасі. Ця робота має полегшити життя мирних жителів, які мешкають по обидва боки від лінії зіткнення.

У гуманітарній підгрупі підбили підсумки взаємного звільнення утримуваних осіб, яке відбулося 29 грудня 2019 року, робота для подальшого звільнення людей триває. В оприлюдненій речницею Кучми інформації окреме місце відводиться темі виборів на території ОРДЛО. Зазначається, як показують дослідження міжнародних інституцій, вибори не можуть відбуватися за відсутності необхідного безпечного оточення й дієздатних інституцій. Ідеться не лише про безпеку волевиявлення виборців, а й про безпечну участь усіх партій і кандидатів.

В успішних випадках врегулювання конфлікту — зокрема, у Хорватії, Боснії, Ліберії — вибори відбувалися після встановлення ефективного контролю за перетином кордону. Також міжнародний досвід проведення виборів на постконфліктних територіях свідчить, що передчасне проведення виборів і/або неналежна підготовка до них не тільки не сприяє примиренню та реінтеграції, а й може спровокувати відновлення бойових дій.

Наступне засідання ТКГ анонсовано на 29 січня.