Повідомлення про це від Держводагентства України вже надійшло до Каховської державної технічної школи (КДТШ), яка впродовж сорока років готувала фахівців для сфери меліорації. Тепер тут працює ліквідаційна комісія, а директор школи Володимир Ващенко звільнився у зв’язку із завершенням терміну контракту — бодай пенсію встиг заробити. Але питання, звісно, аж ніяк не в директорській пенсії.

Каховська державна технічна школа — єдина на Херсонщині, яка, з-поміж іншого, готує машиністів насосних установок. Південному краю із найбільшою в Україні площею зрошувальних земель та каналів такі робітники завше були й будуть потрібні. Тому меліоратори стривожені: де братимуть підготовлені кадри? Втім, їх заспокоюють — мовляв, на КДТШ світ клином не зійшовся.

— Частину державних технічних шкіл із застарілим обладнанням ліквідують по всій Україні, з міркувань економії бюджетних коштів. Але збережуть таку ж школу в Мелітополі. Крім того, майновий комплекс КДТШ переходить у відання райводгоспу. І йому ніщо не заважає наймати звільнених спеціалістів та проводити навчання і перекваліфікацію тих самих машиністів на договірних умовах. Тож нагальної проблеми немає, — запевнив начальник обласного управління водних ресурсів Ігор Андрієнко.

Та всупереч аргументам «згори», колектив закладу заспокоюватися не хоче, і перспектива звільнень за скороченням штатів 28 співробітників КДТШ аж ніяк не надихає. «Ми не розуміємо, чому так раптово виникла потреба в ліквідації саме нашої технічної школи. Акредитацію ми пройшли цілком успішно, навіть підготували пакет документів на видачу ліцензії для підготовки операторів дощувальних систем. Маємо навчальний корпус на чотири поверхи, бібліотеку, навчальний полігон, п’ять майстерень і три лабораторії, на базі яких лише торік пройшли навчання чи перепідготовку майже п’ятнадцять тисяч осіб — машиністів насосних установок, електромонтерів, стропальників тощо. Активно працюємо із службою зайнятості, надаємо освітні послуги не тільки для підприємств Херсонщини, а також для Одещини та Миколаївщини. А тепер виходить, що сорокарічну історію навчального закладу, який підготував майже 140 тисяч фахівців водної галузі, перекреслили в одну мить. Навряд чи таке рішення Держводагентства можна назвати обміркованим та правильним», — вважає методист Каховської державної технічної школи Світлана Колот.

Колектив КДТШ підготував звернення до Президента і Прем’єр-міністра України з проханням втрутитися. І вжити заходів для скасування поспішного, на думку авторів, рішення про ліквідацію професійного навчального закладу. Адже знищити щось легко, а от відновлювати буде набагато важче й довше.

Факт

У 2019 році на утримання КДТШ з державного бюджету витратили 2 мільйони 932 тисячі 100 гривень.

Херсонська область.