Про це вчора заявив Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з Головою ОБСЄ, Прем’єр-міністром, міністром європейських і закордонних справ Республіки Албанія Еді Рамою. «І вкрай необхідно, щоб там були створені умови для безпеки спостерігачів. Це важлива гуманітарна місія», — сказав він.  Еді Рама також вважає, що такий формат допоможе отримувати більш достовірні дані спостереження, повідомляє прес-служба Президента України.

Діяльність СММ ОБСЄ в Україні необхідно не тільки продовжити, а й розширити, посилити людським потенціалом та фінансами, щоб вона стала більш ефективною, ніж у минулі роки, заявив також міністр закордонних справ України Вадим Пристайко під час спільної прес-конференції з Головою ОБСЄ Еді Рамою (на знімку). 

Еді Рама поділяє думку Вадима Пристайка щодо «необхідності зміцнити цю місію, а також всіляко підтримувати шляхом солідного і належного бюджету». «Необхідно забезпечити, щоб спеціальна моніторингова місія не лише продовжила виконувати свою роль, а й розширила її завдяки кращим ресурсам і кращому технічному потенціалу», — сказав глава ОБСЄ.

Прем’єр-міністр Албанії наголосив, що не випадково перший його візит як очільника ОБСЄ відбувся саме до України. «Це свідчить про надзвичайну вагу, яку я приділяю врегулювання кризи в Україні та навколо неї, — сказав він. — На мою думку, цей конфлікт на сьогодні — найбільш актуальний виклик для безпеки та стабільності в Європі».

Говорячи про мету, якої хотів би досягти під час головування Албанії в ОБСЄ, Еді Рама зауважив, що не обіцяє див, оскільки розуміє, що для розв’язання цього конфлікту треба пройти довгу дорогу. Однак він переконаний, що необхідно рішуче заохочувати сторони до повного виконання Мінських домовленостей і встановлення стійкого миру на Донбасі. І найголовніше — зосередити увагу на труднощах, з якими стикається населення, яке проживає в районах, охоплених конфліктом. Під час прес-конференції він наголосив, що це буде пріоритетом його діяльності — допомога звичайним людям, які опинилися в зоні конфлікту і «брутально постраждали від нього».

Про необхідність посилення СММ ОБСЄ йшлося і під час зустрічі з Прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком.  «Місія ОБСЄ повинна ефективно протидіяти злісним порушенням прав людини з боку Росії на тимчасово окупованих територіях України», цитує прем’єра прес-служба уряду. «Необхідно, аби Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ здійснювала спостереження безпекової ситуації в режимі 24/7. Це потребує збільшення її бюджету. Ми розраховуємо, що під час головування Албанія приділить увагу просуванню цієї ідеї поміж інших держав-учасниць та ініціює проведення відповідних перемовин», — сказав Олексій Гончарук.

Учора з гостем також зустрівся Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Сьогодні Голова ОБСЄ планує відвідати Донбас, щоб «на власні очі побачити безпекову та гуманітарну ситуацію в регіоні».

Фото зі сторінки МЗС України у Твіттері.