Під час прес-конференції.

Широка Стартова конференція проекту «Екологічна оцінка можливостей відновлення природних ресурсів у селищі Солотвино з метою запобігання подальшому забрудненню басейну Верхньої Тиси через підготовку комплексної системи моніторингу РЕВІТАЛ 1» відбулася в Ужгороді. Захід пройшов за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках проекту HUSKROUA.

Модератором виступила та провела форум заступниця директора Європейського об’єднання територіального співробітництва Тиса (ЄОТС Тиса) ужгородка Юдіта Євчак.

Участь у форумі взяли та виступили: голова Закарпатської облради Михайло Рівіс, заступник голови ОДА Олексій Гетманенко, голова Загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег, голова ЄОТС Тиса Оскар Шестак, Генеральний консул Угорської Республіки в м. Ужгороді Йожеф Бугайла, керівник департаменту Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Людмила Хомічак, директор ЄОТС Тиса Сабоне Андреа Цап.

Наголошувалося на важливості й складнощах порушеної проблеми, за розв’язання якої взялися у рамках транскордонного співробітництва. Ділилися своїми враженнями від побаченого в Солотвині, куди їздили неодноразово, аби вивчити ситуацію, а вона вражала: карстові провалля збільшувалися, зсуви частішали, тріщини глибшали. Усе це вказувало на небезпеку для місцевої інфраструктури, життя тамтешніх людей. Згадувалося, що Міністерство аграрної політики та продовольства України планувало у три черги провести ліквідацію та екологічну реабілітацію території впливу гірничих робіт ДП «Солотвинський солерудник», однак через нестачу коштів не завершило жодної.

Після низки переговорів із угорськими партнерами, які провела Закарпатська обласна влада, у жовтні 2015 року за підтримки Комітету регіонів ЄС та уряду Угорщини було створено Європейське об’єднання територіального співробітництва ЄОТС Тиса.

Його заснували два прикордонні регіони: один країни-члена ЄС (Угорщина) та країни, що не є членом ЄС (Україна). Це дало можливість разом із угорськими партнерами співпрацювати з ЄС у новому форматі заради реалізації конкретних економічних, інвестиційних, екологічних, інфраструктурних проектів, спрямованих на розв’язання найболючіших проблем територіальних громад Закарпатської та Саболч-Сатмар-Березької областей.

ЄОТС Тиса, стверджують у виконавчому апараті Закарпатської облради, активно включилося до участі у різних міжнародних конкурсах і грантах. Як результат, підготовлено 35 проектних пропозицій щодо розв’язання проблем Закарпаття у п’яти напрямах. Серед них — проект «Екологічна оцінка можливостей відновлення природних ресурсів у Солотвині з метою запобігання подальшому забрудненню басейну Верхньої Тиси через підготовку комплексної системи моніторингу РЕВІТАЛ 1», що став переможцем у рамках Програми прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина —Словаччина — Румунія — Україна 2014-2020» (ENI). Нещодавно його зареєстровано в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Як мовиться, крига скресла. Адже загальна вартість проекту: 1 075 817,58 євро, з яких внесок ЄС — 968 235,81 євро.

Реалізувати проект планують за два роки. Тепер справа за фахівцями, які для впровадження комплексної системи моніторингу досліджуватимуть територію, складуть карти занедбаних і затоплених соляних шахт за допомогою роботехнології з тим, аби знайти розв’язання проблем і можливої реабілітації території.

Після офіційних виступів відбувся показ документального фільму про Солотвино із вражаючими фактами та картинами, детальними висновками експертів.

Голова ліквідаційної комісії державного підприємства «Солотвинський солерудник» Сергій Проскура розповів про минуле і сьогодення солерудника, його проблеми і перспективи. Директор ЄОТС Тиса Сабоне Андреа Цап провела презентацію проекту РЕВІТАЛ І. А декан факультету технічних та геологічних наук, професор Мішкольцського університету (Угорщина) Пейтер Сюч та доцент цього ж вишу доктор Ласло Пергер — презентацію технічної частини проекту.

Участь у роботі конференції також узяли: перший заступник голови облради Йосип Борто, депутати облради — Ірина Мацепура, Інгрід Туріс, Мікловш Товт, Василь Худинець, виконавча директорка Асоціації «Єврорегіон «Карпати — Україна» Галина Литвин, дипломати, науковці УжНУ, керівники окремих структурних підрозділів ОДА, представники органів місцевого самоврядування та виконавчої влади...

Напрацьовано низку рекомендацій, які будуть використані у подальшій роботі із розв’язання цієї загрозливої екологічної проблеми, яка виникла в результаті карстових проваль і занедбаних виробок соляних шахт. 

Ужгород.

Фото надано облрадою.