20 січня збройні формування Російської Федерації десять разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. Про це йдеться у зведенні штабу ООС. Повідомляється, що за цей час внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил загинув, ще один — зазнав поранень.

Своєю чергою у соціальних мережах волонтери та військові журналісти, які відвідують зону бойових дій на сході, висловлюють недовіру офіційним повідомленням про ситуацію в зоні проведення ООС. Зокрема, щодо інформації прес-центру штабу ООС за 18 січня. Мовляв, тоді повідомили про вісьмох поранених бійців Збройних Сил у «районі Оріхового». Очевидці стверджують, що ворожий обстріл здійснювався у районі Золотого, там, де відбулося відведення сил...

Волонтер, ветеран АТО Мирослав Гай, порівнюючи бойові втрати українських сил за січень минулого і цього року, робить невтішний висновок — вони зросли майже удвічі. У блоці на своїй сторінці у Фейсбуці він нагадує, що в обох січнях оголошували перемир’я та припинення вогню, але у 2019 році ЗСУ проводили активніші дії та жорстко відповідали на обстріли ворога, придушуючи його вогневу активність. «Січень 2020 року, і місяць ще не закінчився — десять загиблих від обстрілів та підривів на ворожих мінах», — пише Гай.

Найманці Російської Федерації продовжують обмежувати свободу пересування патрулів СММ ОБСЄ на Донбасі. Про це у щоденному звіті від 20 січня 2020 року повідомляє українська сторона Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін. А днями речник Міноборони під час брифінгу з посиланням на Головне управління розвідки наголосив: «Окупанти запровадили практику запускати свої безпілотні літальні апарати у період часу та у районах, заявлених для спостереження з використанням безпілотників СММ ОБСЄ»

І тут постає питання, як бойовики/російські війська дізнаються період часу та райони спостереження місії ОБСЄ (на підконтрольній Україні території)? Чи отримують вони оперативні дані від росіян, які присутні в складі місії? Чи можуть вони отримувати дані, відзняті безпосередньо БПЛА місії ОБСЄ?

Враховуючи, що кількість росіян у місії збільшилася, міжнародне волонтерське співтовариство InformNapalm укотре наголошує на необхідності порушувати ці питання на високому дипломатичному і політичному рівні з метою виключення громадян РФ зі складу місії ОБСЄ на Донбасі.