Сусіди швидше домовляться, ніж із результатами їхньої домовленості погодяться чиновники. Саме так, на жаль, і виходить у мешканців сіл Щасливцеве, Генічеська Гірка, Приозерне та Стрілкове. Вони вже п’ятий рік намагаються створити єдину для курорту Арабатська стрілка об’єднану територіальну громаду і постійно стикаються з прихованим чи відкритим саботажем обласної влади. Адже не вписуються у затверджений «згори» перспективний план.

«Ми підрахували, що чотири села із понад 3 800 мешканцями дають змогу створити спроможну громаду. Адже на Херсонщині є ОТГ із меншою чисельністю жителів. Натомість у Херсоні нам постійно відмовляють в узгодженні прийнятного варіанта об’єднання, посилаючись на те, що перспективний план передбачає створення громади на базі всього району із центром у Генічеську. Але то буде не громада, а величезний «монстр» із 68 населених пунктів, 11 з яких — за 50 кілометрів від нинішнього райцентру. То що краще: мати кілька менших, але фінансово спроможних громад, чи одну, але неспроможну? Відповідь на це запитання ви й самі знаєте, — зауважує голова Щасливцевого Віктор Плохушко. — Був на зустрічі у Кабміні. І там з полегшенням почув, що існуючий перспективний план не остаточний, тож в ОТГ Арабатської стрілки ще є надія».

Активісти із сіл на Арабатці кажуть, що поки що придивляються до розвитку подій. Та якщо переконаються, що влада категорично відмовилася від співпраці, не виключають бунту — починаючи від судових позовів і закінчуючи акціями протесту. Вони дуже сумніваються, що створення ОТГ із центром у Генічеську сприятиме розвитку саме Арабатської стрілки. Адже Генічеськ — теж курорт. Його мешканці зацікавлені у тому, щоб процвітало насамперед рідне місто. Тож зможуть відповідно розставляти пріоритети як центр об’єднаної тергромади. Хтозна, чи буде за таких умов достатньо коштів для Арабатки і чи не фінансуватимуть важливі для неї проекти за залишковим принципом. Та й перевіряти це на практиці селяни не хочуть. Навіщо влаштовувати експерименти на собі й створювати передумови для конфліктів, якщо можна тихо-мирно господарювати у власному домі?