Про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі зі спеціальним представником Президента Ірану міністром доріг та містобудування цієї країни Мохаммадом Есламі, котрий днями прибув до Києва.

«Усе, про що ми говорили з Президентом Ірану, здебільшого було виконано», — сказав Володимир Зеленський, слова якого цитує прес-служба глави держави. Він зазначив, що йдеться про допуск до роботи в Тегерані 45 українських фахівців, швидку ідентифікацію тіл громадян України та їх повернення.

Також Володимир Зеленський обговорив із спеціальним представником Президента Ірану питання передачі Україні для розшифровки бортових самописців українського літака. Він підкреслив, що Україна має необхідні технічні можливості та досвідчених фахівців для належного виконання цієї роботи.

Нині очікується, що з Ірану прибуде спеціальна група, яка ознайомиться з технічними можливостями України для розшифровки «чорних скриньок». Сторони погодилися, що всі залишки літака, які збереглися після катастрофи, має бути повернено в Україну.

Також порушувалося питання компенсації близьким і рідним загиблих в авіакатастрофі та створення спільної слідчої групи. «Ми вже ніколи не зможемо повернути батьків, дітей, рідних їхнім родинам. Єдине, що ми можемо їм дати, — це справедливість. А справедливість полягає у правді. Я обіцяв рідним і близьким загиблих, я обіцяв народу України, що істину буде встановлено. Ми маємо знати, що сталося», — наголосив Володимир Зеленський.

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка зазначив, що потрібно забезпечити співпрацю відповідних органів двох країн для ефективного розслідування. Крім того, спецпредставник Президента Ірану обговорив розслідування авіакатастрофи з міністром закордонних справ Вадимом Пристайком.

Мохаммад Есламі від імені іранського уряду висловив співчуття рідним та близьким загиблих в авіакатастрофі під Тегераном та запевнив у готовності до конструктивної взаємодії задля забезпечення всебічного й об’єктивного розслідування усіх обставин трагічної події.