«Меліоративну мережу довкола Світязя слід переорієнтовувати на водозбереження» — так називалася стаття в «Голосі України» за 18 січня цього року. Йшлося про те, що канали Копаївської осушувальної системи за загального дефіциту вологи лише спускають воду з території Шацького національного природного парку.

Півстоліття тому, коли будували цю систему, вода, може, й була тут надлишковою, але у зв’язку зі зміною клімату її стало бракувати. Як наслідок — Шацькі озера міліють. Зачепила ця біда і найбільше з них — Світязь.

Цими днями водогосподарники, екологи та фахівці національного парку за участю керівників Шацького району провели в селищі Шацьк нараду щодо розв’язання проблем обміління озер. Її учасники оглянули нещодавно відремонтовану водорегулюючу споруду на Луківському каналі, побували на інших об’єктах.

Накреслено план наступних дій зі збереження унікальної екосистеми та її головної перлини — озера Світязь. Зокрема, необхідно обстежити всю мережу Копаївської осушувальної системи і відновити на ній всі водорегулюючі споруди, щоб запобігти надмірному відведенню з території національного парку поверхневих і підземних вод. Заплановано привести до робочого стану одинадцять шлюзів, як це було зроблено минулої осені з одним із них на Луківському каналі.

Передбачається також перевірити шляхом нівелювання рівні усіх каналів, вирішити питання відновлення боліт як природних регуляторів вологи в регіоні. Важливим є й приведення до належного стану внутрішньогосподарської меліоративної мережі, а також тієї, яка перебуває на балансі національного природного парку. Оскільки виконання всіх цих робіт потребує значних фінансових ресурсів, то деякі водорегулюючі споруди планують спочатку облаштовувати дерев’яними шандорами (засувками).

Такі роботи слід провести і на розташованій неподалік Шацького національного парку Верхньо-Прип’ятській осушувальній системі. Як розповів начальник регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислав Кравчук, головне завдання на сьогодні — це максимально накопичити в системі воду, щоб підтримати рівні в озерах у літній період. Головна ж проблема нині — брак коштів на проведення цих робіт. А йдеться про долю Світязя та інших Шацьких озер.