В області катастрофічно (до кількох сотень екземплярів) впали наклади районних і міських газет, а деякі з них узагалі припинили існування. На додачу — регіональний підрозділ «Укртелекому» з лютого припиняє роботу звичних ще з часів СРСР радіоточок — таке мовлення стало збитковим. Але місцеві громади знайшли альтернативу — власне радіо. Нині у регіоні вже працює радіо громад села Рикове (Партизани) Генічеського району і райцентру Велика Лепетиха. Відповідну ліцензію отримали і в селищі районного значення Іванівці. Але схоже, що це — тільки початок.

«Наміри взяти участь у проекті «Мовлення громад» задекларували у містах Олешки, Скадовськ і Нова Каховка, курортному селищі Лазурне, райцентрах Велика Олександрівка, Верхній Рогачик, Каланчак і Новотроїцьке. Нині для майбутніх станцій, які транслюватимуть інформаційний контент, уже «прораховують» вільні частоти», — розповів «Голосу України» представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Херсонській області Сергій Мовчан.

Механізм створення радіо окремої громади не є особливо складним. Зазвичай орган місцевого самоврядування створює комунальне підприємство, в статуті якого є пункт про надання послуг з некомерційного радіомовлення.

Надалі облаштовують студію, купують мікрофони та передавач потужністю 30 Вт, який забезпечує передачу сигналу у радіусі 30—40 кілометрів (а для селища районного значення чи невеличкого містечка більше й не треба). Все це коштуватиме десь півмільйона гривень, що для селищної, районної ради чи навіть ОТГ нині сума не надмірна.