Як повідомили «Голосу України» в Державній надзвичайній протиепізоотичній комісії при Немирівській райдержадміністрації, ветеринари і співробітники Держслужби з надзвичайних ситуацій працюють цілодобово. Загалом залучено понад 70 працівників. За словами одного з членів комісії, який просив не називати його прізвище, спочатку птиць умертвляють введенням у дзьоб зі шприца спеціальної рідини. Потім спалюють на вогні. Розводять багаття і скидають у нього мертві тушки. Картина не з приємних, але...

— Іншого методу боротьби з таким інфекційним захворюванням не передбачено, — пояснив керівник Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук. — Після знищення останньої курки із зони зараження починається відлік 21-денного терміну карантинних заходів. Тільки тоді можна буде вести мову про відновлення експорту м’яса птиці з нашої держави.

На місці локалізації інфекції працюють також фахівці з Києва — з Держпродспоживслужби та Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. Про випадок грипу птиці у господарстві на Вінниччині поінформовано Всесвітню організацію охорони здоров’я тварин (МЕБ) та міжнародних торгових партнерів України. Це передбачено міжнародними зобов’язаннями нашої країни. Виконано також вимоги Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці — направлено зразки біоматеріалу для досліджень та зберігання до згаданої вище Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин, що у Великій Британії.

Фахівці припускають дві причини захворювання. На засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Немирівській райдержадміністрації йшлося про можливість занесення згубної інфекції перелітними птахами.

Неподалік від приміщень птахопідприємства розташована водойма, на якій гніздяться лебеді та інші пернаті.

Тим часом директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко оприлюднив у ЗМІ інформацію про можливе порушення заходів безпеки під час вирощування птиці. «Необхідно наголосити на тому, що зафіксовано лише спалах пташиного грипу на невеликому підприємстві, яке утримувало птицю та, скоріш за все, не дотримувалося заходів біобезпеки на виробництві», — зазначає Сергій Карпенко.

На території області працює одне з найбільших у державі підприємств з виробництва м’яса птиці — Вінницька птахофабрика «Миронівського хлібопродукту». Окремі з її корпусів розташовані у Тростянецькому районі, він не межує з Немирівським, але територіально розташований в одній зоні краю.

«Загрози спалаху грипу птиці на «Вінницькій птахофабриці» не існує, — йдеться в повідомленні адміністрації підприємства. — Ризик такого захворювання на великих промислових підприємствах зведено до нуля. Агрохолдинг дотримується у своїй діяльності усіх визначених законодавством норм та правил біобезпеки. Будемо стежити за ситуацією у місці виникнення грипу птиці, а також за інформацією Держпродспоживслужби».

Вінницька область.