Учасники ходи з ушанування пам’яті перших загиблих учасників Революції Гідності — Героїв Небесної Сотні. Київ, 22 січня 2020 року.

Від Президента України до місць загибелі Героїв України на вул. Грушевського й до пам’ятного хреста на Алеї Героїв Небесної Сотні поклали квіти, повідомляє прес-служба Офісу Президента.

Центральними вулицями столиці пройшла хода на спомин про Сергія Нігояна, Михайла Жизневського, Юрія Вербицького й інших активістів, які загинули під час протестів у центрі Києва в січні 2014 року. Люди пройшли колоною від Майдану Незалежності до стадіону «Динамо» імені Валерія Лобановського. Там, біля місця загибелі Сергія Нігояна й Михайла Жизневського на вулиці Грушевського, відбулася панахида.

Учасники ходи принесли із собою портрети загиблих протестувальників, національні прапори України й біло-червоно-білий прапор Білорусі (в 1918—1919 і в 1991—1995 рр.) з гербом Погоня. Люди розгорнули банер з написом «Небесна Сотня — герої не вмирають».

Шість років тому, 22 січня, стало відомо про смерть 21-літнього Сергія Нігояна. Українця вірменського походження вбила снайперська куля. Сергія нагороджено посмертно званням Героя України й медаллю «За жертовність і любов до України» УПЦ КП (також посмертно).

Другим загинув 25-річний громадянин Білорусі Михайло Жизневський. Цього само дня у Бориспільському районі Київської області виявили понівечений труп 50-літнього Юрія Вербицького...

...Минуло шість років. А винних у розстрілі людей на Майдані так і не покарано. Не названо також і тих, хто віддавав накази стріляти в мирних протестувальників.

Кінець минулого й початок нового року став знаковим часом для майбутнього завершення справ Майдану, якщо, звичайно, у цих справ взагалі є майбутнє... 28 грудня Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід п’яти екс-беркутівцям, обвинувачуваним у розстрілах 48 активістів на вул. Інститутській у 2014 році. Утримання під вартою й домашній арешт їм замінили на особисте зобов’язання. А потім їх швидко передали Россі на її вимогу в рамках обміну.

На початку січня Президент звільнив з посади керівника ДБР Романа Трубу й призначив в. о. директора Державного бюро розслідувань Ірину Венедіктову. Вона повідомила, що представить нову структуру бюро, «якою передбачено створення окремого управління у справах Майдану й збільшення кількості слідчих».

Учора учасники Майдану, котрі постраждали під час Революції Гідності, і родини Небесної Сотні оприлюднили заяву: «Саме сьогодні, у День Соборності України, звертаємося до всіх патріотичних політичних сил і громадських об’єднань, рухів підтримати нас у нашому прагненні не допустити реваншу. Не дати відродитися в нашій державі силам, які люто ненавидять усе українське», — йдеться в ній. Також зазначається, що саме такі сили «прагнуть не допустити справедливого розслідування справ Майдану, уникнути покарання винних у злочинах проти людей, які захищали власні погляди та гідність».

Таку позицію підтримав і колишній в’язень Кремля Олег Сенцов.

«Сьогодні День Соборності України, свято об’єднання нашої держави. Сьогодні день, коли на Майдані загибла перша людина з Небесної Сотні. Для мене це однаково важливі речі», — написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.

Сенцов підкреслив, що українці об’єднувалися заради одного — свободи.

Фото hromadske.ua.