Донецька область посіла восьму позицію серед 24 областей країни за результатами щомісячного моніторингу процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування, який здійснюють експерти Міністерства розвитку громад і територій. Про це повідомили в Донецькому регіональному офісі Програми «U-LEAD з Європою».

«Згідно з проведеним у січні моніторингом процесу децентралізації Донецька область посідає перше місце за кількістю людей, які проживають в ОТГ та містах обласного значення, — прокоментував поточні результати керівник регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Максим Ткач. — Хоча на Донеччині сформовано лише 13 ОТГ із 65 запланованих, проте тут найбільша в Україні кількість міст обласного значення, які вже мають такі само повноваження, як і ОТГ».

До першої десятки в загальному рейтингу Донецька область увійшла давно, а восьме місце посідає третій місяць поспіль. Позиції зросли завдяки створенню Вугледарської міської ОТГ шляхом приєднання сільських територій до міста обласного значення.

2019 рік Донецька область завершила створенням ще однієї громади — Криворізької сільської ОТГ у Добропільському районі, де в грудні відбулись перші вибори. За словами Максима Ткача, ця громада стала тринадцятою серед тих, що вже повністю сформовані та функціонують саме як ОТГ. Ще шість громад були раніше юридично сформовані, але чекають на оголошення та проведення перших виборів.

Також, як показав перший у 2020 році моніторинг, торік Донецька область отримала від держави найбільшу суму підтримки на місцевий та регіональний розвиток. Це кошти Державного фонду регіонального розвитку, інфраструктурної субвенції для ОТГ, інші субвенції. Загалом Донеччині надано 1 мільярд 64 мільйони гривень фінансової державної підтримки.