Офіцер запасу Володимир Сироватко (ліворуч) отримав сертифікат про закінчення навчання, комісія схвалила його задум з відкриттям «Трощі».

До цього залучили викладачів Київської школи економіки KSE, Фонд підтримки важливих для суспільства ініціатив Zagoriy Foundation, а також фонд «Подільська громада», бельгійського інвестора та місцевих підприємців.

Понад два місяці 25 учасників проекту опановували основи бізнес-планування, маркетингу, фінансів, продаж власної продукції тощо. Власні бізнес-плани підготували 14 учасників. Їх оцінювала комісія у складі представників структур, де проходили навчання вчорашні військові.

— Наше суспільство у великому боргу перед тими, хто зі зброєю у руках захищав територіальну цілісність країни, хто кожен день ризикував власним життям, — зазначив у своєму виступі викладач Київської школи економіки Сергій Гвоздьов. — Тому щиро прагнемо, щоб ваше життя склалося таким, яким ви його бачите у подальшому, щоб ваші задуми і мрії відкривали нові можливості насамперед завдяки набутим знанням».

Виконавча директорка фонду «Подільська громада» Олена Данілова переконана, що частина запропонованих проектів точно матимуть своє втілення в життя. «У нас є хороші колеги-бельгійці, які упродовж двох з половиною року допомагають нашим військовим, — каже Олена Данілова. — Вони зацікавлені також у тому, щоб підтримати вчорашніх бійців у втіленні їхніх ідей соціального бізнесу».

Заступник міського голови Вінниці Андрій Очеретний повідомив, що підтримка міською владою бійців АТО/ООС у відкритті власної справи не є одноразовою, а триватиме й надалі.

«Троща» — так назвав свій бізнес-план офіцер, батько трьох дітей Володимир Сироватко. За його задумом, планується створити спеціальне місце, де агресивно налаштовані громадяни мали б можливість зігнати свою злість — щось розбити, перекинути, розтрощити в друзки за допомогою бити тощо. Звичайно, у безпечний для себе спосіб. Такої послуги у Вінниці поки що ніхто не пропонує.

Діаметрально протилежну справу хоче запровадити Сергій Бондаренко, який з дитинства цікавиться бджолами. Разом з дружиною займається бджолярством. Мед наповнює сухофруктами, горіхами, ягодами. Має власний «МедоБар». Щоб розширювати бізнес на науковій основі, пішов на навчання. Переселенець з Донбасу Михайло Жилін працював у Донецькому театрі. Під час бойових дій дістав поранення. Викладав історію в університеті.

Добре знає творчість земляка вінничан письменника Михайла Коцюбинського. Мріє відкрити кафе «Інтермеццо», в якому готуватимуть страви, описані у творах Сонцепоклонника.

Фото з сайту Вінницької міськради.