Мешканцям китайського міста Ухань, що став епіцентром спалаху нового коронавірусу, який викликає розвиток пневмонії, з 23 січня заборонили виїжджати без вагомої причини, повідомляє китайське видання Global Times. У такий спосіб влада Китаю вирішила взяти під контроль поширення вірусу.

25 січня в країні святкуватимуть Китайський Новий рік. За кілька днів до цього свята в Китаї зазвичай починається масова міграція, оскільки під час довгих вихідних люди намагаються зустрітися з рідними та друзями. Однак мешканцям Ухані, а це майже 11 мільйонів, доведеться відзначати свято вдома. Влада повідомила про припинення сполучення з містом всім видами транспорту, в тому числі й водним. Цього тижня органи охорони здоров’я підтвердили випадки захворювання за межами міста і пов’язали поширення вірусу з туристичним ажіотажем.

Пізніше BNO News повідомило про закриття ще одного міста — Хуангана, яке розташоване поблизу Уханя і де теж зафіксовано спалах захворюваності. Місцева влада постановила, що з 23 січня мешканці Хуангана (а це 7,5 млн осіб) не повинні перетинати межі міста. Також призупинено залізничне та автомобільне сполучення з містом, зарито культурні й туристичні об’єкти.

Після того, як заражених новим вірусом зафіксували в Японії, Південній Кореї та Таїланді, Всесвітня організація охорони здоров’я провела 22 січня в Женеві екстрене засідання. Достатніх підстав для оголошення «надзвичайної ситуації» через коронавірус у Китаї у ВООЗ не побачили, проте оголосили, що продовжать стежити за розвитком ситуації. 

Як повідомляв «Голос України», перше зараження новим вірусом зафіксували 31 грудня минулого року. Менш як за місяць кількість хворих перевищила 600 осіб, хоча медики припускають, що реальна кількість носіїв інфекції значно вища. В Китаї вже зафіксовано 25 випадків смерті, що стали наслідком захворювання.

Тим часом Департамент консульської служби України оприлюднив низку рекомендацій тим, хто планує відвідати Китай. Українців закликали утриматися від поїздки в Ухань і Хуанган, уточнювати актуальну епідемситуацію в регіоні, вживати лише термічно оброблені продукти, не зневажати нормами гігієни та санітарії, уникати ринків з продажу м’яса, не відвідувати зоопарки, тваринні ферми, цирк, користуватися антисептичними засобами на спиртові основі тощо. Й у разі виявлення у себе симптомів коронарного захворювання одразу звертатися до медзакладів.