Президент України Володимир Зеленський (праворуч) і засновник Всесвітнього економічного форуму Клаус Шваб на публічній сесії ВЕФ у Давосі.

Фото: president.gov.ua
 


Директор Потсдамського інституту кліматичних досліджень Йохан Рокстрьом виступає під час дискусії про глобальну продуктову програму.

Фото: World Economic Forum/Sandra Blaser.

Виклики, що постали перед Україною, змушують нашу державу розвиватися швидше, а також надихають стати лідером Східної і Центральної Європи. Про це під час виступу на публічній сесії Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) у Давосі заявив Президент України Володимир Зеленський.

«Виклики, які постали перед нами, українцями, мобілізують нас і змушують рухатися швидше, надихають робити неймовірне й неможливе. Ми програмуємо себе на позитивне мислення, на амбітні завдання. Яким, на вашу думку, є завдання для країни, що втратила частину своєї території та є далеко не найбагатшою на Старому континенті? Стати лідером. Так, стати лідером Східної та Центральної Європи», — зазначив глава держави. Він підкреслив, що для досягнення цієї мети Україна має сприятливі кліматичні умови, вигідне географічне розташування, невичерпний аграрний та індустріальний потенціал, креативних і талановитих людей.

«У нас поки що немає тільки двох речей. Немає іншого варіанта, ніж бути успішними. Це — перше. І немає достатнього інвестування», — наголосив Президент. Саме тому Володимир Зеленський закликав усіх стати акціонерами успіху нової України, повідомляє прес-служба глави держави.

«Моя мета — щоб у підручниках поруч із кейсами Японії, Південної Кореї, Сінгапуру з’явилась Україна. Тож долучайтесь! Україна повинна стати інвестиційною Меккою Східної та Центральної Європи. Головним драйвером для економічного розвитку є можливість отримувати прибуток. І ми — одна з небагатьох країн, що зараз дозволяє заробляти такий високий дохід на інвестований капітал», — сказав глава держави у Давосі.

При цьому, за його словами, наша країна стає стабільним і передбачуваним ринком зі значними можливостями для розширення бізнесу. Володимир Зеленський переконаний, що Україна може досягти лідерства у Східній та Центральній Європі, попри відставання у розвитку за останні роки.

«Нова українська влада будує рівні правила гри для всіх, очищує судову систему, діджиталізує процеси, втілює життєво важливі реформи та ухвалює життєво важливі закони», — наголосив він. Президент відзначив проекти з ВЕФ, спрямовані на підтримку України, а також висловив сподівання на подальшу співпрацю.

Прем’єр анонсував реформи

Учора в Давосі відбувся традиційний «Український сніданок», організований Фондом Віктора Пінчука, у якому взяв участь Прем’єр-міністр Олексій Гончарук. Під час цього заходу О. Гончарук зробив одразу кілька резонансних заяв щодо масштабних реформ, запланованих на цей рік.

Зокрема, за словами прем’єра, уряд хоче передати Укрзалізницю на 10 років в управління найбільшому німецькому залізничному оператору Deutsche Bahn AG. «Вчора (22 січня. — Ред.) був підписаний меморандум між міністерством інфраструктури та Deutsche Bahn. Так, ми хочемо віддати німцям на 10 років в управління залізницю», — заявив він. На думку О. Гончарука, рішення стосовно залізниці «має показати, що Україна безпрецедентно відкрита до світу, до нових стандартів». «Звичайно, про деталі ще потрібно домовлятися. Офіційні документи ще мають бути підписані, але політичне рішення щодо цього вже ухвалено, і це вже величезний крок», — зазначив прем’єр. Він додав, що також вдалося «розмістили євробонди на рекордно вигідних для України умовах — це означає, що нашій країні вже почали вірити».

Серед інших планів уряду на 2020 рік прем’єр також оголосив внесення пакета законопроектів щодо спрощення податкового законодавства. «На весну ми готуємо серйозні зміни в податкове законодавство в бік зменшення та спрощення, але зараз рано про це говорити. Цю архітектуру ми презентуватимемо пізніше», — сказав Гончарук.

Крім того, прем’єр запевнив, що владі необхідно продовжувати валютну лібералізацію, бо валютні кордони для капіталу — це погано. 

Звичайно, додав прем’єр, Україні також необхідно спростити умови працевлаштування. «Тому що в Україні зараз, я так жартую, розлучитися простіше, ніж звільнити людину з роботи, а це диспропорція, якій не має бути місця», — сказав він.

Глава уряду додав, що в Україні треба вибудувати таку систему, де люди зможуть самостійно домовлятися між собою, без примусу держави. «Ми до цього поступово йдемо. Так само ми зберігаємо курс на євроінтеграцію. Ми будемо максимально прагнути синхронізувати наші правила, наші регуляції з європейськими колегами», — заявив О. Гончарук, слова якого цитує Укрінформ.

Не заявами єдиними!

Окрім виступів, Президент та Прем’єр-міністр у Давосі провели низку двосторонніх переговорів. Зокрема, Володимир Зеленський зустрівся з багатьма інвесторами, які працюють в Україні, а саме — з президентом компанії SOCAR Ровнагом Абдуллаєвим. Також глава держави провів переговори з президентом Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Сумою Чакрабарті. Він подякував за портфель проектів, фінансованих ЄБРР у розмірі 1,115 млрд євро в 2019 році в Україні.

Крім того, глава держави відвідав Український дім у Давосі. «Це — гарна можливість для України продемонструвати своє обличчя. Ми хочемо змінити Україну, але ми можемо це зробити тільки з вашою великою допомогою та підтримкою», — зазначив Президент, звертаючись до представників бізнесу, які зібралися в Українському домі.

Олексій Гончарук зустрівся з прем’єр-міністрами Фінляндії — Санною Марін та Польщі — Матеушем Моравецьким. На обох зустрічах йшлося про інвестиції і можливості для зміцнення співробітництва.

Найважливіший виклик — зміни клімату

Водночас на форумі вчора основними темами дня були екологія, боротьба з фейками та маніпуляціями в ЗМІ (нарешті це стало предметом обговорення світових лідерів) та, як не дивно, підходи до оподаткування цифрової галузі.

Що стосується змін клімату, то в Давосі продовжили обговорювати звернення юної екоактивістки Грети Тунберг, яка в понеділок з трибуни ВЕФ закликала не відкладати заборони на використання таких копалин, як вугілля на 2030-й чи інший роки. «Слід зробити зараз», — наголосила вона. В Давосі такі погляди Грети Тунберг знайшли як своїх прихильників, так і критиків.

Неочікувано гостро зазвучала тема маніпуляцій у сфері ЗМІ. Деякі компанії, зокрема Фейсбук, уже зголосилися серйозніше ставитися до інформації, яку через них поширюють. Так, Фейсбук тепер перевірятиме фото та відео на справжність.

Серед інших тем обговорювали ситуацію у Венесуелі — перед учасниками форуму виступив лідер опозиції Хуан Гуайдо. Також йшлося про розвиток науки у Китаї та проблеми розвитку в Африці.