Тут доглядають за дивовижним царством диких звірів. Називається воно лісомисливським лісництвом імені Маурера. А знамените воно тим, що звірі у напіввільних умовах шукають кращі місця для життя на території Берегівського, Іршавського і Мукачівського адміністративних районів. Це царство, як для Закарпаття, займає величезну площу — 2,3 тисячі гектарів. Назву отримало на честь лісничого Мельхіора Маурера, який 45 років тому створив вольєрне мисливське господарство на площі півтори тисячі гектарів. Далі господарство розросталося й розширювалося. Тут уже тоді почали розводити оленів, муфлонів, кабанів, косуль...

За словами Віктора Радика, лісничого лісомисливського лісництва імені Маурера, нині мисливським господарством опікуються два користувачі — громадська організація «Мисливський клуб «Губерт» і товариство мисливців та рибалок «Лісівник». В угіддях лісництва зустрічаються такі мисливські види тварин: олень благородний, лань європейська, косуля європейська, дикий кабан, заєць-русак та інші (на знімку).

— Найвища чисельність копитних в угіддях користувача «Губерта»: 32 олені, 134 лані, 91 косуля, — розповідає Віктор Радик. — Це завдяки цілорічній підгодівлі, протипаразитарній профілактиці, охороні від браконьєрів та бродячих тварин.

До речі, у мисливських товариствах обліковують і тварин, які занесені до Червоної книги України та Європейського Червоного списку. Це, зокрема, орлан білохвостий, пугач, чорний лелека, кіт лісовий.

До раціону тварин входять: кукурудза в качанах та зерні, овес, жом з буряка, пшениця і зерно, відходи соняшника, сіно, солома вівсяна, віники з м’яколистяних дерев та кропиви, сіль.

— Під час морозів раціон збільшується, — додає лісничий.

А коли бувають заметілі й хуртовин, то лісгосп трактором розчищає квартальні просіки і лісові дороги, щоб полегшити пересування тварин. Щоправда, нинішня зима поки що на сніг скупа...

Фото надано Віктором Радиком.