П’ять років тому, 24 січня, з окупованої території ОРДЛО з реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град» та «Ураган» було завдано удар по Орджонікідзевському району Маріуполя (мікрорайон Східний) та прилеглому до нього селищу Виноградне Волноваського району. Внаслідок цього злочину загинули 30 осіб, з них 2 дітей, 108 було поранено, пошкоджено 30 житлових будинків, 7 закладів освіти, об’єкти інфраструктури та лінію електропередач. Частково зупинив роботу металургійний комбінат «Азовсталь».

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ встановила, що обстріл мікрорайону Східний було вчинено саме терористами так званої «ДНР». Служба безпеки України навела докази, що обстріл житлових кварталів Маріуполя здійснювався з російської артилерії та за наказом офіцерів російської армії.

Ввечері 24 січня Україна попросила терміново зібрати Радбез ООН для ухвалення рішень та заяви щодо ситуації на Донбасі. Проте російська сторона заблокувала цю заяву. У зв’язку з трагедією у Маріуполі указом Президента в Україні 25 січня 2015 року було оголошено днем жалоби. У червні 2015 року в Маріуполі встановили пам’ятник жертвам обстрілу мікрорайону Східний.

Зі спогадів волонтерки з Маріуполя Марії Подибайло: «Хоча всім було очевидно, що обстріли велися з окупованих територій, входи від «Градів» зі сходу, з новоазовського напрямку, багато мешканців вірили і досі стверджують, що стріляла українська армія. Це окрема історія. Адже й ОБСЄ встановила, звідки стріляли, і знайшли коректувальника (яким виявився місцевий мешканець — до речі, батько однокласника мого сина), і Максим Бородін провів та опублікував ціле дослідження на тему того, звідки прилетіли «Гради», частина людей все одно вірить чуткам. Чутки і російська пропаганда — одна з найуспішніших технологій, яку застосовують вороги в цій гібридній війні...».