Пенсійний фонд України затвердив розмір середньої зарплати, щоб можна було розрахувати суму пенсії. Про це повідомляє прес-служба відомства у своєму віртуальному представництві в соціальній мережі.

«Затверджено показник середньої заробітної плати за листопад, яка, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», враховується для обчислення пенсії», — йдеться у повідомленні прес-служби ПФУ.

Отже нині розмір середньої зарплати в Україні становить  9 322 гривні 61 копійку. Такий показник зафіксовано в листопаді минулого року. А от у жовтні він був вищим на 234 гривні.

А Кабінет Міністрів України тим часом — минулої п’ятниці — запропонував ввести компенсації громадянам у разі затримок державних виплат. Таке рішення було прийнято на засіданні уряду, про що повідомив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Процитуємо: «...Уряд ініціює здійснення компенсацій людям у разі затримок із виплатами. Законопроект буде подано у парламент...»

За словами прем’єра, для усунення корупційних ризиків у законопроекті встановлено вичерпний перелік доходів громадян, за порушення термінів виплати яких проводиться компенсація. Йдеться про пенсії або щомісячне довічне грошове утримання, соціальні виплати, стипендії, заробітні плати (грошове забезпечення), суму індексації грошових доходів громадян.

І на закінчення. Українцям у 124 містах таки знизили тарифи на опалення і провели перерахунок. Середнє зниження суми в платіжках по країні становить 30%. Але воно відрізняється залежно від регіону.

Річ у тім, що відсоток зменшення залежить від вартості газу і від питомої ваги цієї складової у тарифі (в нього також входить вартість транспортування палива і націнка газзбуту), пояснюють експерти.

«Що більше вартість газу в структурі тарифу і що більше його питома вага, то більше відсоток перерахунку для споживача. І навпаки, що менша вартість газу і його питома вага в структурі тарифу (наприклад, при використанні підприємством для виробництва теплової енергії інших видів палива: вугілля, дров, пелетів, електричної енергії і т. д.), то менше відсоток повернення коштів споживачеві», — пояснили фахівці Мінрегіону.

Додамо: розмір знижки та інформація про перерахунок у кожному конкретному випадку повинні бути окремо вказані в платіжці.

І підсумуємо, що сьогодні для більшості підприємств ціни на газ менші, ніж ті, що були враховані в чинних тарифах. Наприклад, у тарифі на послуги підприємств ТКЕ, який діяв на кінець року, ціна газу була врахована в розмірі 8300 грн, а фактично підприємство купувало його за 6100—6200 грн.

«У межах тарифу, при виставленні рахунку споживачам, підприємство може зробити перерахунок на газову складову тарифу», — сказала міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак 24 грудня минулого року.

Отож підсумуємо, що так мало бути і без втручання Кабміну. А тих, хто виставляв і продовжує виставляти завищені рахунки, висловлюючись термінологією попереднього прем’єра, не завадило б, напевно, «вжарити»!

Підсумовував Віктор БОНДАР.