На знімку: Олексій Гетманенко і Герман Розентал.

Закарпатські бізнесмени хочуть розширити виробництво, звести нові цехи і створити нові робочі місця. Але нині зіштовхнулися з проблемами. З якими саме — дізнавалися в. о. голови Закарпатської ОДА Олексій Гетманенко і народний депутат України Михайло Лаба, відвідавши ТОВ «Сандерс-Виноградів».

Нині це успішна фірма, яка забезпечує споживачів багатьох країн високоякісною продукцією, що давно стала брендом, зразком вишуканості й популярності серед споживачів. Вироби «Сандерса» замовляють найпрестижніші фірми світу. Про це повідомляє прес-служба Закарпатської облдержадміністрації.

Господарі фабрики — Герман та його син Юхим Розентали — наочно продемонстрували та розповіли гостям, як працює швейна промисловість, зосередивши увагу на пуховому та волоконному виробництві фабрики, цехи якої розташовані у містах Виноградові, Іршаві та Сумах. До роботи залучено 600 працівників, середня зарплата яких — від 12 до 25 тисяч грн. На фабриці шиють гардини «Райтер», замовником яких є відома австрійська фірма «Гайм-текс», а також постільну білизну — ковдри, подушки з різними наповнювачами: кашеміром, бамбуком, гусячим пір’ям та пухом. Їхня продукція успішно представлена на полицях магазинів Австрії, Німеччини, Англії, Угорщини та інших країн.

Та попри успішне налагодження виробництва і контактів з європейськими партнерами потужна фабрика зіштовхнулася з великою проблемою, яка може призвести до її закриття, втрати робочих місць, відповідно і хороших заробітків працівників.

— Нещодавно відбулося нововведення у законодавстві, що передбачає наявність міжнародного сертифіката на імпорт продукції, яку ми завозимо в Україну. В цьому разі — це пух та пір’я китайського виробництва. З європейськими країнами, зокрема Угорщиною, Польщею, Німеччиною, процедура одержання відповідного сертифіката від ветеринарних служб прискорена, чого не скажеш про Китай, — розповідає Юхим Розентал. — Затягування видачі дозвільних документів може призвести до невчасної поставки нашої продукції замовнику, а отже, до розірвання бізнесових контрактів, банкрутства і закриття фабрики.

Тож підприємці просять посприяти у розв’язанні цієї проблеми. Олексій Гетманенко та Михайло Лаба пообіцяли лобіювати на центральному рівні це питання, щоб якнайскоріше позитивно його вирішити.

Бізнесмени також розповіли про нестачу кваліфікованих майстрів швейного виробництва, яких раніше навчали у ПТУ. Вони висунули вигідну пропозицію — відновити у профтехучилищах області систему такого навчання, а з їхнього боку буде забезпечено оплату практичних навичок безпосередньо в цехах фабрики.

Олексій Гетманенко подякував за слушну пропозицію, запевнивши, що дасть відповідні доручення керівництву освітньої сфери.

Фото прес-служби ОДА.