Ця програма, що має назву «Доступні кредити 5—7—9%», дасть можливість її учасникам отримати до 1,5 мільйона гривень кредитних коштів під 5, 7 та 9 відсотків для створення або розширення власного бізнесу. Для її фінансування в бюджеті на 2020 рік передбачено 2 мільярди гривень.

«Цей проект дешевого кредитування буде запущений уже з 1 лютого. Я провів нараду з державними банками і переконався, що запуск програми відбувається у плановому режимі. Це означає, що вже з першого дня лютого люди, які бажають започаткувати чи розвивати власну справу, зможуть отримати до 1,5 мільйона гривень під дуже низькі відсотки», — повідомив під час брифінгу Прем’єр-міністр Олексій Гончарук та висловив сподівання, що багато підприємливих українців скористаються цією можливістю.

Програма передбачає, що кредити під 5 відсотків річних зможуть отримати підприємці, виручка яких становить до 25 мільйонів гривень та які протягом першого кварталу створять щонайменше два робочі місця, під 7 відсотків річних кредити надаватимуть бізнесу з виручкою до 25 мільйонів гривень, який не створює нових робочих місць, та під 9 відсотків — для бізнесу з виручкою до 50 мільйонів гривень. При цьому передбачається, що для учасників програми, які отримали кредит під 7 або 9 відсотків, ставка знижуватиметься на 0,5 відсотка за кожне створене робоче місце, але загалом вона не може бути нижча за 5 відсотків.

За попередніми оцінками, цього року скористатися програмою зможуть до 50 тисяч позичальників, що сприятиме збільшенню кількості підприємств, робочих місць та, відповідно, платників податків і доходів бюджету.

Уряд схвалив та передав на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до Закону «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати». За словами О. Гончарука, проектом закону встановлюється вичерпний перелік грошових доходів громадян, за порушення строків виплати яких передбачатиметься компенсація. Йдеться про пенсії або щомісячне довічне грошове утримання, соціальні виплати, стипендії, заробітну плату, суму індексації грошових доходів громадян.

Коментуючи повідомлення, що переможцем конкурсу про концесію порту «Ольвія» стала провідна катарська компанія «QTerminals», прем’єр зазначив, що таким чином в портову індустрію України прийдуть інвестиції з Катару та буде створено нові робочі місця. «Передача в концесію — це не лише інвестиції в сам порт, а й збільшення надходжень до бюджетів різних рівнів за весь період дії договору концесії. При цьому важливо зазначити, що сам порт повністю залишається в державній власності», — сказав він.

За умовами конкурсу концесія надається на 35 років. Щорічні концесійні платежі становитимуть 82 мільйони гривень, а також передбачено інвестиційні зобов’язання в розмірі 3,4 мільярда гривень за 5 років та 80 мільйонів гривень має бути вкладено у розвиток місцевої інфраструктури Миколаївщини.

Інформуючи про переговори з найбільшим німецьким залізничним оператором «Deutsche Bahn» щодо укладення стратегічної партнерської угоди, О. Гончарук зазначив, що 5 лютого відбудеться підписання дорожньої карти на 2020 рік. «Ми хочемо інвестицій, ми хочемо партнерства з глобальною компанією, до якої є довіра, в якої є унікальний досвід управління подібними об’єктами та яка фактично є синонімом ефективності в Європі», — сказав прем’єр та висловив сподівання, що «Укрзалізниця» також стане зразком ефективності, бо стан, в якому нині перебуває ця стратегічна компанія, залишає бажати кращого.

Відповідаючи на запитання, коли можна очікувати на реорганізацію уряду, прем'єр зазначив: «Ми зараз вивчаємо ситуацію з якістю рішень, які було прийнято. Думаю, найближчими тижнями можна очікувати на результати цієї роботи. Ми зараз оцінюємо, яке з цих рішень було виправданим, невиправданим, вдалим, невдалим. Десь щось вдалося об'єднати, і воно добре працює,  десь, можливо, треба буде переглянути рішення».

Нагадаємо, що у 2019 році на основі Міністерства економічного розвитку і торгівлі та Міністерства аграрної політики і продовольства було створено Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, а на базі Міністерства культури, Мінінформполітики та Міністерства молоді і спорту створили нове Міністерство культури, молоді та спорту. Крім того, Міністерство енергетики та вугільної промисловості і Міністерство екології та природних ресурсів було об'єднано в Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища, а Міністерство ветеранів та Міністерство у справах тимчасово окупованих територій увійшли в Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Однак минулого тижня Президент під час під час зустрічі із главою уряду висловився за розділення деяких міністерств. 

Кабінет Міністрів призначив керівником Державної аудиторської служби Ігоря Буграка, а Державного космічного агентства — Володимира Усова. Крім того, в.о. голови правління ПАТ «Одеський припортовий завод» призначено Миколу Синицю, т.в.о. директора ДП «Український центр «Безпека» — Володимира Пікузо та т.в.о. глави ДП «Адміністрація морських портів України» — Олександра Голодницького.