Уряд затвердив план реалізації Концепції розвитку системи екстреної медичної допомоги, відповідно до якого цього року буде обладнано 200 приймальних відділень. «Сьогоднішня система екстреної медицини недосконала і не забезпечує вчасного, якісного та ефективного реагування. Ми не можемо більше дозволити собі втрачати життя наших людей через неефективну роботу державної машини», — сказав під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Олексій Гончарук.

Крім того, зважаючи на часті випадки загибелі людей під час пожеж, уряд пропонує внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України в частині посилення відповідальності за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки. Відповідно до законопроекту, мінімальний штраф за адміністративні правопорушення становитиме 510 гривень, а максимальний — 8500 гривень. Також значно збільшується розмір штрафу за завідомо неправдивий виклик поліції, «швидкої» чи аварійних служб — він становитиме від 3400 до 10200 гривень. Крім того, передбачається запровадження кримінальної відповідальності за порушення вимог техногенної безпеки, що призвело до аварії або іншої небезпечної події з тяжкими наслідками. Оскільки нині штраф за порушення вимог пожежної безпеки для громадян становить від 8,5 до 119 гривень, а для посадових осіб — від 34 до 170 гривень, то прем’єр вважає, що таке покарання не мотивує до належного дотримання правил безпеки.

Повідомляючи про ліквідацію Державної Азовської морської екологічної інспекції та Державної екологічної інспекції Кримсько-Чорноморського округу, глава уряду наголосив, що отримувані від бізнесу сигнали переконують, що ці інспекції «скоріше займалися піратством, аніж захищали довкілля», тому їх було простіше ліквідувати та набрати нову команду.

Також уряд погодив звільнення з посади керівника «Укрзалізниці» Євгена Кравцова.

Під час брифінгу міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель прокоментував рішення уряду щодо зміни механізму ціноутворення на газ в рамках ПСО (покладання спеціальних обов’язків) та нової ціни на газ. Він насамперед акцентував увагу на зменшенні на 25 відсотків ціни на газ та зауважив, що це стало можливим унаслідок укладення транзитного контракту та надлишкових запасів газу як у наших, так і європейських підземних сховищах. «Ці фактори, а також тепла зима, впливають на зменшення цін у Європі та в Україні. І для нас було дуже важливо, щоб ці позитивні сигнали, які посилає ринок, дійшли до українського споживача», — сказав міністр та додав, що 4,65 гривні за кубометр — це навіть менше гарантованої ціни (5,5 гривні), яку раніше затвердив уряд. Він також припустив, що нова формула та позитивні тенденції на ринку дозволять і в лютому переглянути ціну на газ в бік її зменшення. «Для нас надзвичайно важливо до 1 травня, коли відбудеться повна лібералізація ринку, довести українцям, що ринок працює і працює на їхню користь», — зазначив О. Оржель та додав, що для кінцевого споживача після додаткових нарахувань вартість кубометра газу становитиме від 6 до 7 гривень. Зауважимо, що в грудні 2019 року кінцева ціна для населення становила від 7,2 до 7,8 гривні за кубометр, а в першому кварталі минулого року була на рівні 8,5 гривні.

А відповідаючи на запитання, що деякі газові трейдери тепер будуть змушені продавати газ дешевше, ніж вони його закупили, міністр зауважив, що ринкові правила діють не тільки для споживачів, а й для постачальників.

«Якщо дехто розраховував на цьому заробити, очікуючи ціну в 12—13 тисяч гривень за тисячу кубометрів, то зараз він пішов у збитки. Але на ринку завжди так: хтось виграє, а хтось програє», — сказав він.

Довідково

Відповідно до ухваленої 24 січня цього року постанови Кабінету Міністрів, НАК «Нафтогаз України» розрахував за новою методикою оптову січневу ціну на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, який компанія постачає в рамках ПСО. За повідомленням НАК, у січні вона становить 4,65 гривні за кубометр, що на 25 відсотків менше, ніж було у січні 2019 року.

Нові правила передбачають, що оптова ціна визначається на основі таких чинників: середньоарифметичної вартості блакитного палива з 1 по 22 число місяця на найбільшій у Європі газовій біржі TTF (Нідерланди); витрат на транспортування газу до українського кордону за найкоротшим маршрутом — Німеччина — Австрія — Словаччина; тарифу на вхід в українську ГТС на міждержавному з’єднанні з Польщею/Словаччиною/Угорщиною, що сплачується оператору газотранспортної системи України кожним імпортером; торговельної націнки у розмірі 1,917 відсотка на покриття витрат «Нафтогазу України», пов’язаних із реалізацією/постачанням споживачам природного газу чи його зберіганням.

«Таким чином Україна виконує зобов’язання перед МВФ щодо поетапного переходу до ринку газу з вільним ціноутворенням та конкуренцією за побутового споживача між багатьма постачальниками газу», — повідомили у «Нафтогазі України», додавши, що затверджений постановою уряду від 24 січня підхід до розрахунку ціни на газ для захищених споживачів діятиме до 30 квітня 2020 року, а з 1 травня 2020 року Україна взяла на себе зобов’язання повністю лібералізувати ринок постачання газу побутовим споживачам та забезпечити умови для конкуренції в цьому сегменті.

Водночас в компанії наголошують, що оптова ціна не враховує податку на додану вартість, витрат на транспортування газу магістральними і розподільчими трубопроводами та націнки газзбутів. Тобто в січні, під час формування роздрібної ціни для споживачів, до оптових 4,65 гривні за кубометр додасться 20 відсотків ПДВ, вартість транспортування газу магістральними та розподільними мережами, яка у кожному регіоні різна, та націнка газзбутів (до 2,5 відсотка).