Заступник голови ОДА Дмитро Романюк, народні депутати Олександр Матусевич, Зіновій Андрійович, Ігор Фріс, заступник голови ОДА Світлана Онищук, керівник апарату ОДА Віталій Крецул, народні депутати Оксана Савчук, Олена Вінтоняк та Володимир Тимофійчук.

На Івано-Франківщині складено Перспективний план формування територій громад. Ним підтверджено створення 59 ОТГ. Високу оцінку проект отримав у Міністерстві розвитку громад та територій. Однак є чимало суперечностей, що й підтвердилося 27 січня на засіданні міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів області. У ньому взяли участь народні депутати Зіновій Андрійович, Олена Вінтоняк, Олександр Матусевич, Оксана Савчук, Володимир Тимофійчук та Ігор Фріс, заступники голови та керівники структурних підрозділів ОДА, депутати облради, громадські активісти, представники громад.

Заступник голови ОДА Світлана Онищук нагадала, що презентований проект був предметом жвавого обговорення на засіданнях регіональної робочої групи, сесіях обласної ради. Отож внесли корективи та врахували пропозиції. Це приклад ефективного діалогу влади із громадами.

Та не все так гладко. Приміром, сільський голова з Михальча Городенківського району Юрій Савка, котрий прибув на зібрання з активістами з кількох сусідніх сіл, висловив занепокоєння щодо перспектив входження до Чернелицької ОТГ. Такої само думки був і депутат обласної ради Іван Приймак.

«Це питання мусується не перший рік, та наші громади більше тяжіють до Городенки. До речі, наш район єдиний, де не створено жодної ОТГ. Від Михальча ближче до райцентру, ніж до Чернелиці, та й якість надання адмінпослуг краща», — резюмував Юрій Савка.

На засіданні розглянули, зокрема, план формування громад у Снятинському районі. Йшлося про включення сіл Джурів, Новоселиця, Попельники й Тучапи до Заболотівської ОТГ. Думки членів робочої групи з цього приводу розділилися, тож таке рішення не прийняли.

«Громади згадуваних населених пунктів не раз зверталися до Івано-Франківської ОДА, до мене як народного депутата з вимогою про включення цих сіл до Снятинської ОТГ. Підтвердженням волі громад є відповідні рішення сесій сільських рад, а також обласної ради від 22.06.2018 р. На нинішньому засіданні представники громад висловили аналогічні свої побажання, та їхня думка не була врахована. До того ж на попередній консультації щодо створення Перспективного плану формування громад Івано-Франківської області при Міністерстві розвитку громад і територій ішлося про компромісне рішення, щоб не загострювати конфлікту в цих селах. Однак думку громади, а це майже п’ять тисяч осіб, не враховано. Вважаю, що дії робочої групи суперечать принципу добровільності, волевиявленню людей та призвели до значного соціального напруження. Нині це виливається у протести», — прокоментував ситуацію народний депутат Володимир Тимофійчук. Відповідне звернення парламентарій подав до заступника міністра розвитку громад та територій.

Аналогічне звернення до міністерства надіслали депутати Снятинської районної ради. У ньому, зокрема, йдеться: «Наполегливо просимо вжити всіх заходів, відповідно до компетенції, щодо недопущення примусового включення в Перспективному плані населених пунктів Джурів, Новоселиця, Попельники й Тучапи до Заболотівської ОТГ та залишити їх належними до Снятинської ОТГ». Підтримав громади чотирьох сіл щодо входження до Снятинської ОТГ й депутат обласної ради Богдан Тимофійчук.

Івано-Франківська область.

P.S. Учора мешканці цих чотирьох сіл перекрили дорогу на кордоні з Чернівецькою областю і пропускали машини раз на півгодини. 

Фото прес-служби Івано-Франківської ОДА.