На знімку: автор книжки Петро Бущик (на знімку ліворуч) з одним із її спонсорів Олегом Чикидою.

Жодна армія ще не здолала час. Із колишніх фронтів він залишив полки, з армій — батальйони, з дивізій — взводи. Зовсім мало серед нас нині учасників бойових дій Другої світової війни. На Волині, з її більш як мільйонним населенням, не набереться і півтори сотні. А тому ми не маємо права не пам’ятати тих, хто здобував для нас Перемогу, забувати про жертви, які поніс наш народ у роки війни. Саме таку безцінну інформацію подав у своїй книжці «Вистояли і перемогли» відомий волинський краєзнавець із поліського селища Любешів Петро Бущик.

У виданні зібрано спогади про буремні роки Другої світової, про її героїв, про бої і втрати. Це своєрідна книга пам’яті, на сторінках якої — сотні портретів учасників бойових дій у 1941—1945 рр., списки загиблих односельчан і на фронтах війни, і в тилу. Окрім уже згаданих портретів, книжка містить безліч фото з повоєнного життя колишніх воїнів, інформацію про заходи, пов’язані з вшануванням подій минулої війни. Особливе місце в ній посідає «Хроніка окупації і боротьби (29 червня 1941 — 17 липня 1944 років)», де в лаконічній формі розповідається про трагедію мешканців поліського краю під час його захоплення гітлерівцями, про героїчну боротьбу партизан із загарбниками. Саме завдяки останнім цей лісовий регіон так і не був повністю підкорений гітлерівцями, а в Дольську та деяких інших селах району в глибокому тилу ворога діяли сільські ради.
Видання подає також списки воїнів Червоної армії і партизанів, які поховані в братських могилах у селищі Любешів, у селах Велика Глуша, Зарудче, Бучин, Лобна.

На презентації книжки «Вистояли і перемогли», яка відбулася 17 січня в Будинку культури селища Любешів, виступали нащадки тих, хто здобував Перемогу в Другій світовій війні, зокрема внук учасників бойових дій Дорофія Кириловича Куха та Степана Юхимовича Мандзика — голова Любешівської селищної ради Олег Кух. Олег Іванович багато зробив, щоб це видання побачило світ саме напередодні 75-річчя Перемоги. Та головний внесок у її створення все-таки зробив краєзнавець, племінник учасника оборони Ленінграда Петра Хорунжого Петро Бущик, який зібрав і систематизував величезний обсяг інформаційного матеріалу. Слід зазначити, що для Петра Григоровича така праця є звичною, оскільки він є автором ще кількох об’ємних краєзнавчих книжок: «Любешівщина», «Ми від роду — українці», «Хроніка Любешівська». У своїй праці він спирався на численні дослідження місцевих краєзнавців, а також колективу добровільних закоханих в історію рідного краю помічників. Їх список і фото можна знайти наприкінці видання. Про синівський обов’язок берегти пам’ять про подвиг героїв минулої війни на презентації говорили: внучка учасника війни Микити Григоровича Фальчика — Тамара Ковальчук, внук ветерана війни Тимофія Харитоновича Бондарчука — Олег Чикида, дочка ветерана війни Федора Степановича Миколаєнка — Валентина Завидовська, невістка учасника війни Івана Єгоровича Баранова — Тетяна Баранова. Найбільш схвилював мене виступ вчителя із села Седлища Валерія Андрушкевича. Виявилося, що його батько Микола Платонович Андрушкевич був заряджаючим у гарматному розрахунку 132-го артилерійського полку 41-ї стрілецької дивізії, начальником штабу якого в червні 1941 року був мій батько. П’ять днів вони тоді тримали рубежі під Равою-Руською, перекриваючи головний шлях наступу фашистів на Львів. Погодьтеся, зворушлива зустріч двох синів фронтовиків.

Урочистої атмосфери події додавали вірші та пісні у виконанні учнів місцевого ліцею й аматорів сцени.

Книжка «Вистояли і перемогли» досить об’ємна, має 482 сторінки, сотні фото, виконана на якісному папері і має досить великий як для нашого часу наклад — 500 екземплярів. Тож без спонсорської допомоги її видання було б неможливим. Своє плече підставили, щоб цей вартісний проект можна було здійснити, місцеві підприємці, та найвагоміший внесок у спільну скарбничку зробив народний депутат України, голова політради партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктор Медведчук.

Звичайно, в одну навіть таку об’ємну книжку не можна вкласти той величезний обсяг інформації, яка ще збереглася про події Другої світової війни. Тому присутній на презентації голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Геннадій Бондаренко запропонував використати її при підготовці наступної Всеукраїнської наукової історико-краєзнавчої конференції «Минуле і сучасне Волині та Полісся. Любешівщина в історії України та Полісся», яка запланована на другу половину 2020 року. Отож тема чекає на своє продовження вже більш широким колом авторів.

Волинська область.

Фото автора.