Як запевнила начальник управління освіти і науки Житомирської ОДА Лариса Шевчук, усі вони з січня отримуватимуть передбачену законодавством доплату в розмірі 20 відсотків окладу, адже педагоги належним чином звернулися із відповідною заявою до керівників своїх навчальних закладів, і необхідні суми було закладено до кошторисів.

Це підтверджують і керівники навчальних закладів обласного центру. Павло Позняков, директор міського ліцею № 25, пишається тим, що із 25 сертифікованих педагогів регіону троє навчають дітей у підпорядкованому йому закладі. Він наголошує, що у 2020 році вчителі ліцею отримуватимуть у повному обсязі всі встановлені законодавством доплати і надбавки, зокрема доплату за сертифікацію і надбавку за престижність. Йому вторить і директор міської гуманітарної гімназії № 23 Ігор Баранов. «Щодо цього я спокійний, бо точно знаю, що місто піклується про те, щоб педагоги отримали всі виплати», — наголошує він.

Пілотна сертифікація вчителів початкової школи в Україні тривала протягом 2019 року.

Окремі місцеві органи виконавчої влади та місцевого самоврядування відмовляються встановлювати доплату вчителям, які успішно пройшли сертифікацію у 2019 році, оскільки 15 листопада 2019 року Кабмін вирішив відтермінувати на рік, тобто до 1 січня 2021-го, початок дії постанови № 822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки», пункт 4 якої надає право керівникам закладів освіти встановлювати доплату за успішне проходження сертифікації.

Як пояснюють у МОН, у п. 5 ст. 61 Закону України «Про освіту» зазначається, що «педагогічний працівник, який пройшов сертифікацію, отримує щомісячну доплату в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) пропорційно до обсягу педагогічного навантаження протягом строку дії сертифіката». 

«Це положення закону є нормою прямої дії та підставою для встановлення виплат», — наголошують у профільному відомстві, тому відтермінування постанови № 822 не може бути приводом для відмови у встановленні доплат вчителям. 

Залишається сподіватися, що найближчим часом Кабінету Міністрів вдасться врегулювати правову колізію, що склалася, і педагогам з усіх регіонів країни забезпечать дієвий механізм отримання обіцяної надбавки за успішне проходження сертифікації.

Житомирська область.