Профспілка працівників освіти і науки України звернулася до Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова з проханням не підписувати Закон «Про повну загальну середню освіту» (реєстр. № 0901), проголосований 16 січня, та скасувати рішення про його ухвалення у другому читанні та в цілому. Про це йдеться у листі профспілки, розміщеній на її офіційному сайті.

Обурення освітян спричинила норма закону, відповідно до якої вчителів та директорів закладів загальної середньої освіти, які отримують пенсію за віком, мають перевести на строкові контракти терміном від одного до трьох років.

«Реалізація норм закону про обмеження права на роботу педагогів, які отримують пенсію за віком, призведе до звільнення до 1 липня 2020 року понад 70 тисяч вчителів, вихователів та інших педагогічних працівників», — розповів в ефірі програми «Право на голос» агентства «ГолосUA» заступник голови профспілки Сергій Романюк.

На його переконання, звільнені у такий спосіб вчителі, яким запропонують річні контракти, можуть відмовитися від них та від роботи в школі взагалі, що спричинить кадровий колапс. Адже черги з молодих фахівців, охочих прийти їм на заміну, не спостерігається.

Ця професія непрестижна серед молоді передусім через принизливо низькі зарплати. Тому лише в столиці є 1300 учительських вакансій, підсумовує Сергій Романюк.

За даними профспілки, у закладах загальної середньої освіти в Україні працюють майже 440 тисяч педагогів, з яких 16 відсотків (в окремих регіонах — до 30 відсотків) — це люди пенсійного віку.

«Значний відсоток вчительства пенсійного віку спричинений низьким рівнем зарплати внаслідок недотримання законодавства щодо оплати праці педагогічних працівників та, як наслідок, мізерною пенсією, розмір якої здебільшого становить 2,5—3 тисячі гривень, що змушує їх замість відпочинку працювати», — пояснюють автори листа.

Крім того, профспілка вважає неприпустимими норми закону щодо надання права створювати ліцеї — заклади загальної середньої освіти III ступеня — лише обласним радам та міським радам міст з населенням понад 50 тисяч.

«Ці нововведення призведуть до ситуації, що в жодному селі, селищі та місті з населенням до 50 тисяч, а таких міст понад 370, не буде закладів, які забезпечують надання повної загальної середньої освіти», — вважають автори звернення. Закон містить низку інших проблемних положень, які потребують вилучення та врегулювання, наголошують у профспілці.

Вл. інф.