Сьогодні в Києві заплановано зустрічі Президента України Володимира Зеленського, міністрів закордонних справ — Вадима Пристайка та оборони — Андрія Загороднюка з Державним секретарем США Майком Помпео, який прибув до України в рамках турне. Як розповів журналістам перед візитом Майк Помпео, в Києві він хоче обговорити з Володимиром Зеленським питання європейської безпеки. «Ми відправимося і проведемо гарну бесіду в Україні з командою і з Президентом Зеленським з низки важливих питань європейської безпеки», — сказав Помпео під час брифінгу.

Державний департамент повідомив, що держсекретар також візьме участь у церемонії покладання вінків на Михайлівській площі, щоб ушанувати пам’ять загиблих на Донбасі, та зустрінеться з лідерами релігійного, громадянського суспільства та ділових кіл.

Відповідаючи під час брифінгу на запитання: «Яке послання хотів би зробити держсекретар співробітникам посольства США в Україні?» Майк Помпео зазначив, що цінує кожного дипломата. Він вказав на «важливість зусиль, які Сполучені Штати та Україна продовжать докладати разом у боротьбі з корупцією в цій країні і забезпечувати підтримку, яка необхідна українському народу для його свободи і незалежності».

За тиждень до візиту в інтерв’ю Bloomberg TV держсекретар нагадав, що Сполучені Штати зобов’язалися допомагати Україні в обмін на її рішення відмовитися від ядерної зброї. «Україна опинилася на кордоні між демократією і тиранією на самому сході Європи. Це нація, яка відмовилася від своєї ядерної зброї наприкінці «холодної війни», і Америка взяла на себе зобов’язання допомагати їй в захисті українського авторитету. Ми дбаємо про демократії скрізь», — сказав він. Окрім того, держсекретар зауважив, що «Україна — значний торговельний партнер для Сполучених Штатів Америки». «Америка має багато інтересів в Україні, і я думаю, обсяг ресурсів, щодо яких ми взяли зобов’язання, відображає рівень зацікавленості», — сказав Майк Помпео.

Як повідомляв «Голос України», візит Державного секретаря США до Києва мав відбутися на початку січня, але був відкладений через загострення на Близькому Сході. Держдепартамент повідомив, що в рамках турне, яке почалося 29 січня в Лондоні, Державний секретар США відвідає також Україну, Білорусь, Казахстан та Узбекистан.