У Києві вже відбулася перша конференція з цієї тематики. Завданням для учасників угорсько-українського освітнього проекту стало створення команди провідних педагогів.

Першотравневу школу представлятимуть практичний психолог Світлана Мураховська і викладач англійської мови Олеся Калюжна. З ними провели тренінги викладачі Одеської і Вінницької академій безперервної освіти. Надалі до проекту приєднається кожний педагог Першотравневого НВК, що дасть змогу усім зробити якісний апгрейд світогляду.

— У рамках цього проекту ми ознайомилися з багатьма опорними школами Одеської області. Наша школа як опорний заклад може й досвідом поділитися, бо й педагогічний колектив у нас представлений більшою кількістю фахівців. Водночас ми можемо обмінятися досвідом з іншими навчальними закладами не тільки Одеської області, а й інших регіонів. І навіть із навчальними закладами іншої країни, — розповіла «Голосу України» Світлана Мураховська, практичний психолог, викладач української мови й літератури Першотравневого НВК.

— Те, що ми дізнаємося в рамках цього угорсько-українського освітнього проекту, можна застосовувати як у роботі вчителя, так і класного керівника, у роботі з батьками й навіть у своїй родині, — каже Олеся Калюжна.

У рамках угорсько-українського проекту «Європейський досвід системи освіти опорних закладів» відбудеться обмін делегаціями.

— Кожний, хто побував на тренінгах, потім несе часточку цих знань до своїх учнів, до своїх колег. Так знання поширюються і приносять свою користь. Ми побачимо досвід наших угорських колег, їхні результати й зможемо втілювати ці знання в нашому виховному процесі, — зазначає Тетяна Казак, директор Першотравневого НВК.

Згідно з досвідом закордонних колег, опорний навчальний заклад — нова модель якості освіти, котра, насамперед, залежить від рівня знань учителя. Кваліфікований педагог не несе готову інформацію, а вчить творчо використовувати її.