У перший день останнього місяця зими страви української кухні «захопили плацдарм» у столиці Чорногорії. Відтепер в Подгориці, в ресторані «Цетіньє», відвідувачі зможуть смакувати справжній український борщ, вареники з картоплею, сиром, вишнями, деруни, голубці, узвар, а також автентичні кулінарні «візитівки» кримськотатарської кулінарії -- чебуреки, янтики та айран. 

-- Дипломатія може використовувати і так звану «м’яку силу» впливу. Наприклад, літературу чи мистецтво в широкому розумінні. От ми з колегами і вирішили: а чому не використати для ознайомлення чорногорців з Україною наші національні страви? -- розповідає співробітник Посольства України в Чорногорії і автор ідеї створення ресторану української кухні  Михайло Шматов. -- За моєю інформацією, на сьогодні в балканських країнах немає жодного закладу, де вам можуть запропонувати меню з українських страв. 

Втіленню в життя ідеї пана Михайла посприяло те, що в ресторані «Цетіньє» кухарем працює українка пані Олена, котра знає безліч рецептів і таємниць національного кулінарного мистецтва. Власник ресторану з розумінням поставився до пропозиції посольства. І тепер всі відвідувачі «Цетіньє» зможуть на практиці, за столом, відкрити для себе та порівняти смаки двох слов'янських кухонь: української та чорногорської. 

Будва-Подгориця.

На знімках: 
Українки-одеситки Амалія (ліворуч) та Софія Маслови хвалять борщ: «Як бабусин!».

Українські страви смакують ліпше, коли відвідувач у вишиванці.

Смачний та поживний обід додав настрою усім -- і дорослим, і малим.
 
Фото автора.