Депутати облради оглядають спортивний зал закладу. 
 


(Зліва направо) голова постійної комісії облради Алла Черній та директор спецшколи Олена Амельянович. 

Не допустити закриття спеціалізованої школи. З таким проханням звернулися до членів постійної комісії Рівненської обласної ради з питань гуманітарної політики батьки учнів Комунального закладу «Клеванська санаторна школа I-III ступенів» Рівненської обласної ради.

Адже згідно з новим законом «Про повну загальну середню освіту», який Верховна Рада ухвалила в другому читанні 16 січня 2020 року, з першого вересня спеціалізовані санаторні школи мають припинити набір учнів 1—9 класів. Із 2024 року ці заклади мають стати ліцеями. Відтак дітей там не зможуть лікувати.

Батьки вихованців занепокоєні долею майже трьохсот дітей санаторної школи та попросили у депутатів відстояти інтереси їхніх дітей.

«Наразі в Україні санаторні школи — це єдиний тип закладу загальної середньої освіти, де можуть поєднувати реабілітацію з навчанням. Тут одночасно працюють медичні та педагогічні працівники, передбачено режим продовженого дня, що дає кожній дитині можливість і підтримувати здоров’я, і набувати потрібних знань та компетентності. Саме завдяки санаторній школі діти з певними діагнозами не стають дітьми з обмеженими можливостями», — наголосила голова громадської організації «Батьки вихованців» КЗ «Клеванська санаторна школа I-III ступенів» Рівненської обласної ради Ольга Гордійчук.

Так, батьки та директор закладу Олена Амельянович звернулися до членів комісії з проханням підготувати звернення до Президента України стосовно ветування в цілому Закону України «Про повну загальну середню освіту», який знищує можливість нашим дітям здобути освіту з відповідним медичним супроводом, або ініціювати виключення підпункту 8 пункту 3 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» вказаного закону і передбачити в цьому законі тип закладу «Санаторна школа».

Зі свого боку голова комісії з питань гуманітарної політики Алла Черній відзначила, що в закладі є всі умови для того, щоб дітки, навчаючись, проходили і профілактику, і реабілітацію.

— Тут є дітки з конкретними діагнозами, і тут є конкретний шлях допомогти їм. Я вважаю, що нам потрібно врахувати клопотання батьків. Разом з управлінням освіти і науки ми повинні підтримати їх і підготувати спільний лист та за підписом голови обласної ради відправити звернення до Президента України та Комітету Верховної Ради України. Зокрема, щоб цей закон ветували та відправили на доопрацювання саме в частині порушеної проблеми, — зазначила Алла Черній.

Таке рішення одноголосно підтримали всі члени комісії.

Під час виїзного засідання постійної комісії облради директор закладу Олена Амельянович ознайомила депутатів з роботою санаторної школи. Вона відзначила, що щороку школа набирає понад 200 дітей, яким за висновками ЛКК та дитячого кардіолога рекомендовано навчання у закладі санаторного типу. За роки функціонування тисячі дітей здобули тут освіту. Освітня діяльність здійснюється на всіх рівнях освіти: дошкільна, початкова, базова, повна загальна середня освіта.

Так, члени комісії оглянули кабінети, в яких навчаються діти, комп’ютерний клас, кабінет лікувальної фізкультури та спортзал. За словами директорки школи, спортивний зал був у критичному стані, і тривалий час дітям забороняли тренуватися там. Майже 756 тис. грн з обласного бюджету було спрямовано на капітальний ремонт зали, яку вдалося ввести в експлуатацію 15 січня цього року.

Крім того, Олена Амельянович відзначила, що школа обладнана сучасним освітленням та пожежною сигналізацією. Також за гроші з державного бюджету по всій території закладу встановлена зона Wi-Fi.

Як зауважила директор закладу, щороку вихованці санаторної школи за потреби консультуються та оперуються у лікарів Рівненської обласної дитячої клінічної лікарні та Київського кардіологічного інституту ім. Амосова. Так, протягом останніх трьох років було проведено оперативне втручання сімом вихованцям школи.

Також вона наголосила, що за результатами ЗНО в 2019 році школа входить до найкращих шкіл області та найефективніших шкіл України.

Ольга СОКОЛОВСЬКА, консультант прес-служби Рівненської обласної ради.

Фото автора.