Президенти України та Туреччини Володимир Зеленський і Реджеп Таїп Ердоган поставили собі амбітну ціль — підвищити обсяг двосторонньої торгівлі з нинішніх 4 до 10 мільярдів доларів. Про це повідомив Володимир Зеленський у заяві для ЗМІ за підсумками 8-го засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Турецькою Республікою у Києві, що відбулося у понеділок, 3 лютого, під головуванням президентів двох держав. Крім того, за його словами, Україна й Туреччина домовилися пришвидшити роботу над текстом Угоди про вільну торгівлю і активізувати співпрацю у транспортній сфері, енергопостачанні та авіаційній галузі, інформує прес-служба Президента України.

Хоч у візиту Реджепа Ердогана до Києва цього разу й було велике економічне наповнення, проте свою заяву для ЗМІ він почав з того, що запевнив: Туреччина підтримує територіальну цілісність України разом з Кримом і не підтримує незаконну анексію півострова. Водночас особливу увагу в своєму виступі він приділив економічним зв’язкам. Ідея зміцнити їх була 
лейтмотивом виступів обох лідерів.

Так, Володимир Зеленський розповів, що під час переговорів було знайдено шляхи активізації співпраці в транспортній сфері. «Це стосується, зокрема, інтермодальних та поромних перевезень. Вважаю, що Україна й Туреччина мають відігравати ключову роль у транспортних потоках, які з’єднають Східну та Північну Європу з Близьким Сходом і Центральною Азією», — наголосив він.

Важливими для України також є питання диверсифікації джерел енергопостачання, зазначив В. Зеленський. «Ми обговорили можливість транспортування каспійського газу газогоном TANAP через відповідні конектори до України», — за-уважив він.

Серед іншого, за його словами, було досягнуто домовленості надати імпульс співпраці в авіаційній галузі, зокрема щодо будівництва та постачання літаків Ан-178.

Окрему увагу було приділено посиленню безпеки в Чорноморському регіоні. «Наші держави взаємодіятимуть у сфері пошуково-рятувальних робіт у Чорному морі. Для цього профільні міністерства готують відповідну міжурядову угоду», — повідомив глава Української держави.

За словами Володимира Зеленського, українська та турецька сторони констатують зростання взаємних туристичних потоків і культурно-гуманітарних обмінів, а також розвиток співпраці в освітній сфері.

«Переконаний, що запровадження безвізу, а згодом і подорожей за ID-картками позитивно вплинули на це зростання», — зазначив Президент України.

Ще одним важливим аспектом перемовин з Президентом Туреччини стало питання звільнення українських полонених. Нагадаємо, за посередництва Реджепа Таїпа Ердогана з російських в’язниць вдалося визволити заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова. Проте нині за ґратами залишаються десятки кримських татар — політв’язнів, засуджених на півострові за свою громадську позицію.

За словами Володимира Зеленського, нині готується відповідний список, який з’явиться найближчим часом.

Загалом питання кримських татар теж було серед пріоритетних під час переговорів. Річ у тім, що в Туреччині мешкає велика кримськотатарська діаспора, окрім того, кримські татари історично мають міцні зв’язки з цією країною. 

Під час візиту Реджеп Таїп Ердоган зустрівся з представниками Меджлісу й у заяві запевнив, що «буде всіляко підтримувати цей корінний народ Криму». Відповідаючи на запитання журналіста, він, зокрема, повідомив, що разом із Володимиром Зеленським домовлено реанімувати проект будівництва житла в Херсонській області для кримських татар, які змушені були залишити окупований півострів. «Ми прийняли з моїм товаришем рішення побудувати разом з розбудовою інфраструктури житло для 500 сімей. Наші міністри обговорять питання, і ми спільно будемо діяти. Наші спеціалісти приїдуть, все дослідять, зроблять план, проект», — сказав Р. Ердоган.

До речі

3 лютого у Києві, за підсумками переговорів делегацій під головуванням Президента України Володимира Зеленського та Президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана, відбулося підписання: Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки про співробітництво в сфері оборони, Угоди про взаємний обмін водійських посвідчень, Меморандуму про взаєморозуміння щодо переговорів про Угоду про зону вільної торгівлі, Меморандуму про взаєморозуміння між Державною службою України з надзвичайних ситуацій і Президенцією з управління на випадок катастроф та надзвичайних ситуацій Міністерства внутрішніх справ Турецької Республіки, Протоколу про співробітництво між Державною архівною службою України та Дирекцією державних архівів при Президенті Туреччини.

Президенти підписали спільну заяву за результатами восьмого засідання Стратегічної ради високого рівня.