Вихованці садочка «Берізка» з вихователем Тетяною Єщенко.

Слобідського сільського голову Малинського району Миколу Єщенка застати в робочому кабінеті важко. Він — частий гість у місцевих школі, садочку, ФАПі, а ще навідується й цікавиться тим, чим може допомогти, у Щербатівці та Гамарні... Часто керівника громади можна побачити з косаркою чи бензопилою, бо жодної роботи не цурається, коли потрібно.

На посаді сільського голови Микола Єщенко працює вже 13 років. За фахом — інженер лісового та паркового господарства, закінчив Київський аграрний університет. До обрання працював майстром виробничого навчання Малинського лісотехнічного коледжу. Відтоді коли йому, уродженцю села Слобідки, земляки порадили взяти участь у виборах, він і несе цю нелегку ношу, переймаючись численними проблемами жителів приміської громади.

Сьогодні Слобідська сільська рада вважається однією з кращих і самодостатніх на Малинщині. У робочому кабінеті сільського голови шафа й стіна обвішані численними грамотами, кубками й медалями. А 2009 року М. Єщенка було визнано кращим сільським головою області.

До складу громади входять три населені пункти — Слобідка, Гамарня, Щербатівка, де мешкають до 1200 жителів. На території громади, розташованої лише за 5 кілометрів від райцентру, є два ФАПи, стільки ж загальноосвітніх шкіл І—ІІ ступенів, бібліотеки, Будинок культури та клуб, ДНЗ «Берізка», 4 магазини, один із кращих середніх навчальних закладів України — Малинський лісотехнічний коледж. Загальна площа громади — понад чотири тисячі гектарів. Бюджет — більш як 3 млн 860 тис. грн.

— Головну увагу разом із депутатським корпусом та членами виконкому приділяємо покращенню життя, — розповідає Микола Миколайович. — Зокрема, нинішнього року придбали для закладів культури по два ноутбуки та принтери, виділивши 20 тис. грн, 80 тис. грн спрямували на закупівлю нових стільців у клуб Щербатівки. Понад 416 тис. грн виділили на ремонт доріг місцевого значення. Вдалося закінчити роботи з освітлення Слобідки, Щербатівки та Гамарні. Це стало сільській скарбниці в майже 182 тис. грн. Серйозно 2020-го зайнялись виготовленням проектів з інвентаризації земельних ділянок (колишніх трьох дачних кооперативів) та виготовленням детальних планів щодо зміни цільового призначення земельних ділянок. Це нам коштувало 175 тис. грн.

Спрямували солідні субвенції із сільського бюджету до районного для ремонту насосної групи в котельні Щербатівської школи (майже 65 тис. грн), для потреб Слобідської та Щербатівської шкіл — 207 тис. 221 грн. Виділяли й 198 тис. 410 грн для Комунального некомерційного підприємства (КНП) «Малинський центр первинної медико-санітарної допомоги» Малинської міської ради, для проведення ремонту своїх ФАПів, придбання медикаментів, на оплату праці, енергоносіїв тощо.

У центрі Слобідки дещо раніше спорудили автобусну зупинку, дитячий майданчик у садку. Не перший рік успішно діє й громадська організація «Клуб рибалок села Слобідки», яка взяла в користування місцевий ставок площею майже два гектари, зарибнила його товстолобиком, коропом і доглядає навколишню територію. Усі населені пункти, а також соціальні заклади на території сільради мають швидкісний Інтернет.

Тут залучають потужних інвесторів, котрі дають не лише робочі місця, а й солідні надходження до бюджету.

— Ось, наприклад, коли з пропозицією про спорудження станції із сонячних батарей потужністю 11 мегават і вартістю 25 мільйонів доларів США звернулися представники турецької фірми «YEO», ми надали 15 гектарів земель запасу сільради, — розповів Микола Єщенко. — Уже 33 тисячі штук панелей змонтовані. На це будівництво використано 900 тонн металоконструкцій... Реалізовуватимуть енергію за умовами «зеленого» тарифу.

Сподіваємось, що будуть створені й нові робочі місця для наших людей, наповнюватиметься бюджет, що дасть нам змогу і надалі вкладати кошти в розвиток соціально-культурних об’єктів.

Директор Щербатівської ЗОШ І—ІІ ступенів Галина Раковська розповіла:

— Наш колектив, у якому працюють 13 педагогів і навчаються 35 дітей із Щербатівки та Крушників, постійно відчуває вагому підтримку сільської ради та її голови.

Добрим словом відгукуються про сільського голову й завідувачі: щербатівських сільського клубу — Оксана Ткаченко, бібліотеки — Леся Чайка, ФАПу — Лідія Бойко.

Є про що розповісти й директору Слобідської ЗОШ І—ІІ ступенів Галині Ібрагімовій:

— У школі навчаються 54 дитини зі Щербатівки, Слобідки, Гамарні та Крушників, — сказала Галина Іванівна. — Багато років поспіль наш навчальний заклад посідає друге місце в рейтинговій таблиці відділу освіти райдержадміністрації з-поміж 10 загальноосвітніх шкіл І—ІІ ступенів Малинщини. Нещодавно на базі закладу відбувся районний семінар директорів шкіл, на якому обговорили освітні новації та ознайомились із інноваційними підходами до навчання.

Щороку на святі останнього дзвоника сільський голова вручає кращим учням Слобідської та Щербатівської ЗОШ І—ІІ ступенів грошові премії за успіхи в навчанні та активну участь у громадському житті.

Позитивно оцінює роботу сільського голови й завідувачка Слобідського ФАПу із 40-річним досвідом Олена Лось:

— Якби не Микола Миколайович, «медицини» у селі взагалі не було б, — сказала Олена Василівна. — Зроблено капітальний ремонт приміщення ФАПу, проведено газ. На обслуговуванні в нас перебувають 560 жителів Слобідки, з яких дітей до 14 років — майже сотня. Усе, що потрібно для нормального функціонування сільського закладу охорони здоров’я, у нас є. Миколу Єщенка дуже поважають люди.

Ще одну тему не міг оминути лідер громади:

— На жаль, на сході України триває збройне протистояння. Тому щороку, на День Покрови Пресвятої Богородиці та День захисника України, сільська рада виділяє до 20 учасникам АТО матеріальну допомогу. Завжди підставляє плече допомоги громада й жителям, котрі потребують коштів на лікування.

— Яка ваша думка стосовно активної фази адміністративної реформи, зокрема щодо об’єднання громад? — цікавлюся.

— Нині ми живемо й розвиваємось відповідно до своїх нагальних потреб. Ні в кого нічого не просимо, а навпаки — допомагаємо району. Розумію, що процес децентралізації — неминучий, але тут слід чітко прораховувати всі «за» і «проти», бо вже є на теренах області й низка негативних прикладів, що також насторожують жителів нашої громади. Сьогодні ми маємо власні можливості й ресурси для нормального функціонування. Якщо реформа та створення ОТГ, а варіантів і пропозицій останнім часом не бракує, буде спрямована на користь жителів нашої громади, то ми, звісно, будемо «за» її втілення. Але коли староста ходитиме з простягнутою рукою та шукатиме рештки зі свого бюджету, це, вважаю, неправильно й несправедливо. Ось тому поки що доцільності в об’єднанні не бачу...

— Маєте плани на 2020 рік?

— Звичайно. Без діла сидіти точно не будемо. Першочергово намітили закінчити ремонтні роботи «вогника» культури в Слобідці. Займатимемось впорядкуванням територій кладовищ у Слобідці та Щербатівці, продовжуватимемо утримувати в належному стані дороги. Також плануємо «закрутити» й централізоване вивезення від населення твердих побутових відходів. Дбатимемо й про облаштування централізованого водогону в

Слобідці та Щербатівці загальною довжиною до 5,5 кілометра.

— Від кого відчуваєте підтримку й допомогу насамперед?

— Якби не розуміння й взаємодопомога моїх рідних — дружини Марії Михайлівни, котра працює начальником відділу соціальної роботи Малинського районного центру соціальних служб сім’ї, дітей і молоді, синів Андрія та Ігоря, то, можливо, й не вдалося б здійснити те добре, що зроблено для земляків, — зізнався Микола Єщенко. — Рідні люди — завжди поруч, це — надійний тил.

Ще слова подяки адресую колективу сільської ради, членам виконкому та депутатам. Не оминають проблем нашої громади керівники органів влади й самоврядування району, підставляючи за потреби своє плече. Усіляко допомагають нам і депутати Житомирської обласної ради Сергій Диняк та Олег Дзюбенко, приватні підприємці, котрі працюють на території громади, особливо депутат сільради Василь Захарчук, а також усі жителі громади.

Під час нашої розмови у Миколи Єщенка задзвонив мобільний телефон.

— Перепрошую, але мушу їхати: у Щербатівці бригада завершує ремонтні роботи з освітлення, треба подивитись, щоб усе було по-людськи й по-господарськи, — пояснив очільник громади...

Енергійності, завзятості, людяності, мудрості й толерантності у Миколи Єщенка можна повчитися багатьом колегам не лише на Малинщині, а й в області.

Недаремно своїм головним девізом у житті він вважає слова: «Жити по совісті й завжди допомагати людям».

Житомирська область.

Фото автора.