Операцію, як і в грудні минулого року, провів директор Інституту серця МОЗ України Борис Тодуров, який прибув з командою з Києва та працював разом із ковельськими лікарями.

Чоловікові, який після смерті врятував двох осіб, було 42 роки. Він — колишній військовий, помер від інсульту. Його рідні одразу погодилися на донорство і підписали угоду, бо хотіли, щоб навіть після смерті їхня рідна людина продовжила жити. У чоловіка вилучили нирку та серце.

Донорське серце пересадили 59-річному Святославу, який раніше працював водієм швидкої допомоги. Пережив два інфаркти. Після останнього йому сказали, що врятує лише трансплантація. На другий день після операції почувався добре...

А нирка дісталася 40-річному Дмитрові, військовому пенсіонеру. Нині він навчає діток рукопашного гопака, очолює національно-патріотичний центр «Волинська Січ». Два роки перебував на гемодіалізі, в надії отримати донорський орган об’їздив Запоріжжя, Київ... І навіть уявити не міг, що пощастить вдома, у Ковелі. Нирка працює. Дмитро тепер мріє про подорож у Карпати...

До речі, операції з пересадки нирок для фахівців Ковельського МТМО стають уже справою звичною. Підтверджують високий професіоналізм волинських медиків і колеги з Інституту серця. Тож є надія, що операції з пересадки серця і для Ковеля колись стануть буденною практикою.

Волинська область.