Анастасія Красносільська, Давид Арахамія, Сергій Іонушас.
 


Леся Василенко, Олексій Жмеренецький.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Ранкове засідання 5 лютого

Верховна Рада ухвалила за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реформи патентного законодавства)» (№ 2259), який є частиною ініціатив щодо реформи у сфері охорони та захисту інтелектуальної власності в Україні. Цей документ було підтримано конституційною більшість — 369 голосів «за».

Законопроект розв’язує проблеми, пов’язані із захистом прав на винаходи та корисні моделі, зауважила заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа, додавши, що до них будуть застосовуватись і спрощена реєстрація, і механізм дореєстраційного захисту тощо. Крім того, порушення прав можна буде оскаржити в досудовому порядку, звернувшись до апеляційної палати при Мінекономіки.

«Так ми нарешті створюємо умови для розвитку винахідницької діяльності в Україні. Законопроект також пропонує зміни, які критично важливі для українських пацієнтів та фармацевтичної індустрії. Одна з ключових новел проекту — впровадження так званого механізму, який дозволить вітчизняним виробникам фармпродукції використовувати винахід, що вже існує, для дослідження і розробки генеричних медичних препаратів без порушення прав власника цього винаходу», — наголосила Роксолана Підласа, додавши, що ухвалення законопроекту дозволить знизити вартість ліків для українців і дасть поштовх для розвитку вітчизняного фармацевтичного виробництва.

Конституційною більшістю також ухвалено і проект закону «Про внесення змін до Лісового кодексу України (щодо проведення національної інвентаризації лісів)» (№ 2379), який народні депутати ухвалили за основу.

У першому читанні та в цілому було ухвалено й проект закону «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про Стройовий статут Збройних Сил України» (№ 2466), який впроваджує стандарти НАТО в усіх сферах військової діяльності з метою досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства в Організації Північноатлантичного договору.

У першому читанні було обговорено та підтримано (338 «за») проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» (щодо усунення законодавчих колізій та прогалин)» (№ 1220).

Представляючи документ, голова підкомітету Комітету з питань правової політики Ігор Фріс зауважив, що починаючи з 1995 року в Україні працює приватний нотаріат, а з 2004 року діє новий Цивільний кодекс, але й досі нотаріуси у своїй діяльності продовжують користуватися старою термінологією, яка була в старих нормативно-правових актах і не знайшла відображення в Законі України «Про нотаріат». Зокрема, не знайшли свого відображення в чинному законодавстві такі терміни, як «угода», «доручення», «правочин» тощо.

Підтримуючи ідею законопроекту, Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук зауважив: «Термінологічна основа є базою будь-якого законодавства. Свого часу ще Декарт говорив, що половину помилок людства можна було уникнути, якби ми домовилися про терміни. Тому термінологічне приведення у відповідність, особливо у такій важливій категорії, якою є нотаріальний процес, є дуже актуальним. Бо нотаріус — це той, хто посвідчує факти, події, тому дуже важливо мати єдину термінологію з іншим законодавством». Водночас Перший заступник глави парламенту акцентував увагу, що ст. 80 законопроекту вводить термін «малолітня дитина», хоча ст. 31 Цивільного кодексу України містить термін «малолітня особа». Доповідач у відповідь зауважив, що під час доопрацювання в другому читанні це питання буде вирішено.

Під час обговорення проекту закону лунала й пропозиція щодо ухвалення нового закону про нотаріат, для чого пропонували створити відповідну робочу групу. «Такого роду змінам не буде кінця-краю. Закон про нотаріат — один з базових законів, який треба обов’язково розглянути. І було б добре, якби ми включили його в План законодавчої роботи. Ми стільки повноважень надаємо нотаріусам, але не даємо їм інструментів, щоб ці повноваження належним чином реалізовувати», — наголосив Руслан Князевич, додавши, що у першому читанні фракція «ЄС» законопроект підтримуватиме.

Розгляд двох альтернативних законопроектів про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян (№ 2083 та 2083-д) був доволі гарячим. Але в сесійній залі жоден із проектів не набрав достатньої кількості голосів для ухвалення в першому читанні. Водночас 314 народних депутатів підтримали повернення законопроекту № 2083-д до комітету на доопрацювання.

Із заявою та в оточенні колег по фракції з парламентської трибуни виступив народний депутат Андрій Парубій («ЄС»), який наголосив на появі дедалі більших фактів переслідування АТОвців, волонтерів та патріотів. Зокрема, це стосується й народного депутата Софії Федини, проти якої порушили кримінальну справу за висловлювання стосовно чинної влади. Таку ситуацію А. Парубій назвав неприпустимою і закликав, у тому числі, й представників більшості, дати опір такій негативній тенденції.

Верховна Рада направила на повторне друге читання проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики» (№ 2042).

У першому читанні було підтримано проекти законів: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо ресторанного господарства)» (№ 2136, «за» 316) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)» (№ 2351, «за» 318).

У першому читанні та в цілому ухвалили також законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за порушення пожежної безпеки в лісах) (№ 1149) — за 322.

Верховна Рада ратифікувала Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Литовської Республіки про працевлаштування та співробітництво у сфері трудової міграції (№ 0021) — «за» 324.