За трибуною Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков.
 


У центрі Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук.
 


На передньому плані голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Відкривши засідання, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков на вимогу фракції «Батьківщина» і депутатської групи «За майбутнє» оголосив перерву та запросив керівників фракцій для консультацій.

Перед початком розгляду законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення біля президії розпочалася штовханина. «Є поняття парламентаризму, за якого всі питання вирішуються шляхом голосування», — звернувся до колег Р. Стефанчук і закликав тих, хто блокує президію, зайняти свої робочі місця та розпочати конструктивну дискусію.

Коли зрештою народні депутати підтримали 226 голосами пропозицію керівника фракції «Слуга народу» Давида Арахамії щодо продовження роботи до 19.30, слово взяв Голова Верховної Ради Дмитро Разумков. «Демократія — це коли ви поважаєте права інших, в тому числі й мої», — звернувся він до народних депутатів.

Сьогодні багато хто штовхає нас на те, щоб знову була бійка, кров, і не тільки у Верховній Раді. «Але якщо ми домовляємося, що у нас буде засідання до 20-ї години, оскільки ми витратили деякий час на узгодження позицій, то ці домовленості треба виконувати, — наголосив глава парламенту. — Коли ми домовляємося, що ніхто не буде блокувати президію і дасть керівництву Верховної Ради можливість розглядати питання порядку денного відповідно до Регламенту, то треба робити саме так. А нас штовхають на що? Сподівалися, що ми порушимо Регламент? Але ні, ми пішли по закону. Комітет підготував поправки і надав їх народним депутатам, які мали можливість їх вивчити. І подобається нам це чи ні, але рішення ухвалюватиметься більшістю Верховної Ради», — зазначив Дмитро Разумков та наголосив, що це і є парламентаризм. «А займати чуже робоче місце, якщо воно вам не належить, не є парламентаризмом», — додав він та повідомив, що з огляду на неможливість зайняти своє робоче місце, він передає ведення засідання Першому заступнику Голови Верховної Ради Руслану Стефанчуку.

Перед тим, як безпосередньо перейти до розгляду законопроекту про обіг земель, Перший заступник глави парламенту запропонував представникам фракцій та груп обмінятися думками.

Народний депутат Ігор Палиця повідомив, що депутатська група «За майбутнє» не голосуватиме за цей законопроект, але під час розгляду поправок докладе всіх зусиль, щоб зробити його кращим.

Сергій Рахманін («Голос») зауважив, що земля належить до таких питань, які можуть пересварити Україну, яка точно не потребує цього у нинішній складний момент. «Ставимося дуже обережно до того, за що ми будемо голосувати та що ми будемо говорити», — закликав він.

«Наша позиція — питання продажу землі має вирішуватися тільки після всеукраїнського референдуму», — заявила Наталія Королевська («ОПЗЖ»).

Представник фракції «Слуга народу» Нікіта Потураєв наголосив, що цей законопроект про обіг землі — це фундаментальне питання, яке впливатиме на розвиток української нації на багато десятиріч вперед. «Маємо відновлювати зовнішню довіру і довіру всередині країни, тому що без цього бізнесмени ніколи не будуть упевнені у своєму завтрашньому дні», — сказав він та закликав голосувати за майбутнє України.

Олег Кулініч (ДГ «Довіра») підкреслив, що сьогодні потрібно думати не тільки про обіг земель, а й про українського заможного товаровиробника та міцного фермера, про розвиток сільських територій, бо інакше скоро на селі не буде кому працювати.

Ірина Геращенко («Європейська солідарність») зауважила, що жодну із майже ста поправок, які подавали члени фракції, не було враховано. «Не враховано поправку щодо заборони продажу землі представникам країни-агресора та біля кордонів України, не передбачено запобіжників щодо нецільового, неекологічного використання земель», — сказала вона.

Сергій Соболєв («Батьківщина») закликав насамперед думати про ефективного власника сільськогосподарської землі, бо якщо серед посередників з’являються банки, які мають право концентрувати, а потім перепродавати землю, то про ефективного власника не йдеться. «Ключовим для нашої фракції є те, що земельне питання має вирішуватися народом на референдумі, бо це рішення не на десять чи двадцять років, а назавжди, і відіграти назад його буде неможливо», — підкреслив С. Соболєв.

Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський, який представляв підготовлений до другого читання законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№ 2178-10), повідомив, що суб’єктами законодавчої ініціативи подано 4018 поправок. «Пропонується врахувати дев’ять комітету, які охоплюють весь текст законопроекту, а решту відхилити», — сказав він та, зважаючи на те, що поправки комітету охоплюють весь текст законопроекту та є пов’язаними між собою, запропонував розглянути їх останніми. «Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти проект закону № 2178-10 в другому читанні та в цілому в редакції комітету з подальшим техніко-юридичним доопрацюванням», — повідомив М. Сольський.

До перерви парламентарії встигли розглянути лише 15 поправок.

На початку сесії про розгляд проекту постанови про скасування рішення щодо ухвалення в другому читанні та в цілому законопроекту «Про повну загальну середню освіту» (№ 0901-П) оголосив Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Автор цієї постанови, народний депутат Наталія Королевська («Опозиційна платформа — За життя») закликала підтримати цей документ та «не позбавляти родини права вирішувати, якою мовою навчатися їхнім дітям».

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради Сергій Кальченко повідомив, що члени комітету пропонують народним депутатам визначитися щодо цієї постанови шляхом голосування. Оскільки цей проект підтримали лише 58 народних депутатів, його було відхилено.

Також парламентарії відхилили проект постанови № 1210-П про скасування рішення Верховної Ради щодо ухвалення в другому читанні та в цілому законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу (щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві).

«У нас є шанс розділити цей документ на декілька законів, окремо проголосувати за антиофшорний блок та подумати, що ми робимо з адмініструванням податків і наділенням додатковими правами фіскальної служби», — зазначила народний депутат Ніна Южаніна («Європейська солідарність») та закликала підтримати проект постанови.

Натомість голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев («Слуга народу») назвав законопроект № 1210 прекрасним, оскільки він уперше за 28 років незалежності вводить реальну відповідальність держави перед бізнесом у разі порушення його прав, запроваджує прискорену амортизацію, збільшує вартість основних засобів, приводить у відповідність норми щодо адміністрування податків та не дає великому бізнесу ухилятися від оподаткування. «Це справді не подобається і викликає спротив, але ми обіцяли людям і робимо так, щоб українська податкова система була справедливою, прозорою та зручною для платників податків», — сказав він.

Після відхилення цих постанов голова парламенту зможе передати законопроекти «Про повну загальну середню освіту» та про внесення змін до Податкового кодексу (щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві) на підпис Президенту.