Тимчасова спеціальна комісія з питань правового статусу ветеранів ініціюватиме проведення круглого столу щодо недопущення зупинки роботи шпиталів для ветеранів у зв’язку з проведенням другої черги медичної реформи, яка передбачає переведення цих установ на часткове самозабезпечення. Відповідне рішення було ухвалено під час учорашнього засідання, яке відбувалось під головуванням голови ТСК Яни Зінкевич.

Під час круглого столу Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб спільно з Міністерством охорони здоров’я мають презентувати концепцію розвитку системи медичних послуг, які надаватимуться безпосередньо ветеранам. Адже вони є специфічними, наголосила представниця ТСК народний депутат Ірина Фріз («ЄС»).

За словами заступника міністра охорони здоров’я Дмитра Коваля, в Україні функціонує 32 шпиталі, два з яких фінансуються з державного бюджету. «Через запровадження другої черги медичної реформи, а ці шпиталі фактично не є лікарнями, що надають медичні послуги, які ввійшли в програму медичних гарантій, у них виникає фінансова яма в 70 відсотків. Це велика проблема для шпиталів. Для того, щоб МОЗ міг їх профінансувати, їм потрібно укласти контракт з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) і тут є два варіанти. Перший — передати шпиталі на баланс Мінветеранів і знайти кошти для їх фінансування, але там є особливі вимоги для фінансування: посилене харчування, трохи більше коштів на день на людину, — а це понад норму, яку розрахувала НСЗУ в тарифах. Другий — перетворити шпиталі в комунальні некомерційні підприємства, укласти контракти з НСЗУ, і тоді ці шпиталі зможуть надавати інші медичні послуги, за які отримуватимуть кошти. Але тоді відкритим залишається питання щодо забезпечення ветеранів, які там обслуговуються», — зауважив заступник міністра, додавши, що це питання має бути вирішено політично.

Крім того, на засіданні ТСК було затверджено склад робочої групи з опрацювання механізму виконання рішення КС №12-р/2018 від 18 грудня 2018 року щодо відновлення пільг ветеранам війни за участі представників центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради з питань прав людини, громадських та профільних організацій. А також план роботи ТСК на третю сесію дев’ятого скликання.

Цифра

Нині в системі МОЗ функціонує 30 шпиталів ветеранів війни на 6 тис. 517 ліжок. Станом на перше січня 2019 року в них було проліковано 127 тис. 208 ветеранів війни, що становить 9,6 відсотка від загальної кількості ветеранів. У тому числі було проліковано   21 тис. 479 (станом на 01.01.2020 р. — 24 тис. 659) учасників АТО, що становить 15,6 відсотка від загальної кількості пролікованих. Відповідно до постанови КМ, у 2018 році планова вартість одного ліжко-дня на медикаменти становила 65.00 грн, на харчування — 55.00 грн. Водночас середня вартість одного ліжко-дня в госпіталях у 2018 році становила по медикаментах — 64,26 грн, по харчуванню — 56,81 грн.