За ініціативи міського голови Чернігова Владислава Атрошенка (на знімку) зібралася позачергова сесія міської ради для обговорення питання, зумовленого змінами в оплаті послуг із постачання та розподілу газу.

На початку обговорення Владислав Атрошенко наголосив, що суть питання — не в кількості платіжок, а в тому, що вперше в історії України пропонується вносити фактично авансом платежі за неспожитий газ. Водночас розраховують їх за правилами, які в сучасних кліматичних та економічних умовах призводять до значних переплат, а різниця потім споживачеві не повертається. «Неприйнятною є будь-яка методика, що в кінцевому рахунку має на меті виставлення платіжок, які не відповідають реальному споживанню за попередній місяць. Людина повинна платити тільки за реально спожите — це правило, що діє в усьому світі. Будь-які інші порядки, хоч би чим вони були визначені, є лукавством», — підкреслив він.

А за два дні до сесії міський голова поширив свою позицію: «Багато громадян, які з різних причин взагалі вимкнули опалення, отримали нараховані платежі за газ. Вони обурені, бо не споживали блакитного палива, але мусять платити за нього. І це абсолютно справедливе обурення, яке я, як міський голова і як громадянин, підтримую».

На сесії виступили не тільки депутати, а й регіональний представник НКРЕКП у Чернігівській області Олександр Тимошенко, комерційний директор ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Савченко та член спостережної ради ПАТ «Облтеплокомуненерго» Олег Ємець. Наслідком сесії стало звернення до керівництва держави, в якому, зокрема, йдеться: «Із січня поточного року плата нараховується не за фактичні обсяги споживання газу в межах приєднаної потужності об’єктів споживання, а за штучно визначені обсяги споживання в межах річної замовленої потужності об’єктів, що розраховуються, виходячи з обсягів споживання природного газу за попередній «газовий рік» (пункт 2 глави 6 змін до Кодексу газорозподільних систем, затверджених Постановою НКРЕКП № 2080). Нині періодом для розрахунку річної замовленої потужності об’єктів споживання та, відповідно, плати за послуги з розподілу газу визначено період з 1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року. Такий підхід є необ’єктивним, недоцільним та спричиняє низку проблемних питань, які потребують негайного вирішення».

Депутатів обурює, що через впровадження заходів з енергозбереження та теплу зиму споживання газу бюджетними закладами Чернігова за період з жовтня 2019 року по січень 2020 року порівняно з жовтнем 2018 року — січнем 2019 року скоротилось на 18 відсотків (з 106,3 тис. м куб до 87,4 тис. м куб), проте для нарахування плати за розподіл газу застосовуються попередні збільшені обсяги споживання. Точно так і для населення. Сесія Чернігівської міської ради просить керівництво держави терміново скасувати постанову НКРЕКП та запровадити механізм нарахування плати за фактичні обсяги споживання.

Чернігів.

Фото Віктора КОШМАЛА.