Вінничанам повідомили про зниження у січні плати за тепло і гарячу воду. Тим часом у Козятині на позачерговій сесії міськради прийняли рішення про оскарження в суді документа про підвищення вартості холодної води для споживачів міста утричі — до 41,13 гривні за кубометр.

«На січень НАК «Нафтогаз» встановив ціну на газ для теплопостачальних підприємств на рівні 5,85 грн за метр кубічний разом з ПДВ (у грудні 2019-го було 5,13 грн), — йдеться у повідомленні на сайті Вінницької міськради. — Відповідно комунальне підприємство «Вінницяміськтеплоенерго» здійснить перерахунок за тепло та гарячу воду для своїх споживачів».

Таким чином, за централізоване опалення мешканці обласного центру сплатять менше на 21,5%, за гарячу воду — на 19,2%. Конкретні цифри буде відображено в окремій графі «Знижка» у Єдиному рахунку на сплату комунпослуг.

Міськрада Козятина захищає право мешканців міста на справедливий тариф на холодну воду і водовідведення. Питання обговорювали на позачерговій сесії 10 лютого. За інформацією сайту kazatin. com, у її роботі брала участь депутат Вінницької облради Ірина Колесник. Саме вона спілкувалася з учасниками акції протесту, які зібралися біля будівлі міськради.

Як пояснила Ірина Колесник, документ про підвищення вартості холодної води прийнято на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) від 4 лютого 2020 року. Згідно з постановою, на території країни плата за холодну воду зросте у межах 20%.

— У Козятині вона збільшилася утричі, — уточнила депутат. — З 14 грн до 41 грн 13 коп.

За словами Ірини Колесник, депутати прийняли рішення звернутися до суду про тимчасове зупинення такого тарифу, а також до НКРЕКП і «Укрзалізниці» з проханням роз’яснити методику їх встановлення. Рішення сесії буде спрямовано в Антимонопольний комітет та Кабмін.

Ще одним пунктом внесли пропозицію «Укрзалізниці» передати мережу водопостачання на баланс міста. Депутати вимагають проведення експертизи води, що подається у квартири городян. Жителі міста скаржаться, що вони отримують не питну, а технічну воду.