«Розвиток транскордонного співробітництва України в умовах євроінтеграції: стан, виклики, перспективи» — така назва науково-практичного круглого столу, що його провели в Ужгородському національному університеті (на знімку).

Організатори форуму: Інститут економіко-правових досліджень Національної академії наук України; Центральноєвропейська служба сприяння транскордонним ініціативам (CESCI, Угорщина); Європейське об’єднання територіального співробітництва ТИСА (ЄОТС ТИСА); юридичний факультет Ужгородського національного університету за участі та сприяння Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні».

Захід відкрили проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків УжНУ, доктор політичних наук, доцент Мирослава Лендьел і декан юридичного факультету, доктор юридичних наук, професор Ярослав Лазур.

До учасників круглого столу звернувся голова облради Михайло Рівіс (на знімку). Він переказав найщиріші вітання від депутатського корпусу облради та наголосив на важливості порушеної теми в рамках стратегії розвитку області. Пріоритетним у ній є рух у напрямі до ЄС, бо це дає  додаткові інструменти для розвитку всіх сфер життя регіону. «З цією метою й було створено ЄОТС ТИСА, де обласна рада — один із засновників. Це було перше об’єднання, створене між країною—членом ЄС та третьою країною, що не є членом Євросоюзу. Але саме такий крок дав унікальну можливість разом з угорськими партнерами співпрацювати у новому форматі заради реалізації конкретних економічних, інвестиційних, екологічних, інфраструктурних і культурно-освітніх проєктів через цільові програми розвитку з країнами Європи», — цитує М. Рівіса прес-служба облради. Посадовець підкреслив значимість того, що цей поважний форум проходить під патронатом юридичного факультету УжНУ. Адже транскордонне співробітництво — це не тільки залучення коштів у розвиток краю, що ми робимо досить успішно, а й багато інших аспектів життєдіяльності мешканців прикордоння. У тому числі й безпекова складова серед викликів, можливостей і перспектив та взаємодія з нашими безпосередніми сусідами — Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією, а також робота в адміністративному господарстві, прикордонній і митній сферах тощо.

М. Рівіс акцентував на важливості питань прикордонно-митного контролю та згадав слова Генерального консула Угорщини в Ужгороді Йожефа Бугайла щодо позитивної динаміки розвитку транскордонного співробітництва в умовах безвізу. Тому необхідно вести мову або про спрощення аналізу контролю ризиків на державних кордонах, або про будівництво нових пунктів пропусків. «Це для Закарпаття дуже актуально і ми з угорськими партнерами активно працюємо в цьому напрямі, — сказав керівник області. — Зокрема, за підтримки дипломатичної угорської установи в Ужгороді розроблено дорожню карту розташування пунктів пропуску. Маємо пріоритети: «Велика Паладь—Нодьгодош», по суті вже готовий до запуску, а також пункт пропуску «Дийда—Берегдароц». Їх облаштування дасть змогу значно збільшити добову пропускну здатність кордонів України з ЄС щодо вантажів, транспорту і громадян».

Згідно з підписаними міжурядовими угодами між Україною і Угорщиною актуальним залишається питання будівництва автомагістралі М 3, що на відрізку траси Лісабон—Київ. З угорського боку ця дорога готова. «Тому нам важливо робити все, аби намічені плани в рамках чинного законодавства були реалізовані для обопільної користі прикордонних громад. Саме такі об’єкти сприятимуть розбудові краю та України загалом. Закарпаття має величезний потенціал транскордонного співробітництва і його влада робитиме все для того, щоб Україна ставала міцнішою та заможнішою», — резюмував М. Рівіс.

У форумі також брали участь менеджер Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» Андрій Гук, директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України, член-кореспондент НАН та НАПрН України, доктор юридичних наук, професор Володимир Устименко, Генеральний секретар Центральноєвропейської служби сприяння транскордонним ініціативам (CESCI, Угорщина) Дюла Очкаї, Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бугайла, заступник директора Європейського об’єднання територіального співробітництва ТИСА Юдіта Євчак, провідні фахівці, експерти та студенти.

Ужгород.

Фото надано прес-службою облради.