Знищити всі конфісковані контрафактні тютюнові вироби доручив нещодавно призначений голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко. Таке розпорядження він дав за підсумками робочої наради щодо заходів протидії контрабанді та корупції у Волинській області, яка відбулась в ОДА.

— Я прошу всіх відповідальних осіб включитися в роботу та відпрацювати це питання. Мене цікавить, де на Волині місця зберігання контрафактних товарів та як відбувається їх знищення після рішення суду. І, будь ласка, знімайте на камеру процес утилізації тютюнових виробів, щоб не було так, що тут ми знищуємо, а вони знову десь з’являються, — наголосив Юрій Погуляйко.

Таке зауваження виявилося слушним, оскільки присутній на нараді прокурор області Тарас Безрукий зазначив, що тютюнові вироби, вилучені згідно з рішенням суду, вже два роки не знищуються, бо в області немає для цього відповідно відведених місць.

Почувши це, голова ОДА запропонував у найкоротші терміни знайти полігон, на якому дозволено знищувати контрафактні продукти, та укласти угоду на утилізацію цигарок. Водночас керівник виконавчої влади області звернув увагу, що відповідно до рішень суду вилучається багато побутової техніки, автомобілів, отже, їх подальшу долю теж варто відстежувати.

За інформацією першого заступника начальника Волинської митниці Держмитслужби Миколи Криворучка, найбільше контрафактного тютюну намагаються ввезти на Волинь через митні пости «Доманове» та «Пулемець». Загалом з початку року на митних постах області зафіксовано 56 спроб незаконного переміщення тютюнових виробів загальною вартістю понад 2,6 мільйона гривень. Як правило, для цього використовують авто зі сховками. Цього року вже конфісковано 16 таких автомобілів. Для покращення роботи митного контролю МП «Ягодин» у січні обладнали новою рентгенівською установкою, яка поки що працює у тестовому режимі.