Упродовж п’яти останніх років на Вінниччині лише раз вдалося трохи скоротити заборгованість з виплати зарплати працівникам. Решту часу борги зростали. Станом на 1 січня ц. р. роботодавці винні працівникам майже 14 мільйонів гривень, констатує Держуправління статистики у Вінницькій області. Якщо станом на 1 січня 2015-го вінничанам не повернули 13,3 мільйона гривень зароблених коштів, то нині вони очікують майже на 13,8 мільйона гривень.

Левова частка боргів припадає на підприємства-банкрути — 12,4 млн грн. Серед них промислові виробництва, підприємства оптової і роздрібної торгівлі, ПП з ремонту транспортних засобів. Переважно боржники розміщені у двох містах — обласному центрі, тут їх 51,7%, і місті енергетиків Ладижин. Останнє, до речі, відзначилося двома діаметрально протилежними показниками: найвищою в області середньою зарплатою і так само високою заборгованістю з її виплати (нагадаємо, йдеться про борги збанкрутілих виробників. — Ред.).

На економічно активних підприємствах краю невиплачених грошей значно менше порівняно з банкрутами. Незважаючи на це, кожному робітнику, зайнятому на діючих виробництвах, винні кругленьку суму — 7905 гривень. За умови, що середньомісячна платня в області у грудні 2019-го становила 10,6 тисячі гривень.